Kovesi, în lumina reflectoarelor. Iohannis: Cine a plagiat, pleacă. Cine nu, trebuie apărat

Regula este la fel pentru toţi cei asupra cărora planează o acuzaţie de plagiat. Cine a plagiat pleacă din funcţie, cine nu, trebuie să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Orice persoană publică care se dovedeşte că a plagiat la nivel instituţional, indiferent de numele ei, trebuie să plece din sistem. În schimb, dacă persoana respectivă nu a plagiat dar planează asupra ei o astfel de acuzaţie, trebuie să beneficieze rapid de refacerea bunului său renume, a opinat luni seară, în faţa presei, preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat despre presupusul plagiat de care este acuzată şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, Iohannis a explicat că numele persoanei nu este relevant în astfel de cazuri. Regula este la fel pentru toţi, a explicat şeful statului, subliniind că nu vrea să se personalizeze discuţia pentru 'X', 'Y' sau 'Z'.

"Cine a plagiat, pleacă. Această chestiune (a plagiatului, n.r.) trebuie lămurită de specialişti atunci când există o solicitare în acest sens. Pentru ceea ce se va întâmpla, este simplu, am spus acest lucru şi în alocuţiunea mea (de la Universitatea de Vest Timişoara - n.r.). Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depăşim situaţia şi persoana respectivă trebuie să plece din funcţia publică, ca şi un profesor universitar, dacă se găseşte că a plagiat, trebuie să plece de acolo.

Am discutat cu studenţii şi mi-au spus că plagiatul nu este problemă cea mai mare a sistemului universitar. Plagiatul este o problemă mare a societăţii pentru că este o formă de hoţie şi dacă vrem să construim o societate mai bună cu o politică mai curată, mai transparentă, atunci trebuie să fim foarte intransigenţi. Cine a plagiat, pleacă", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, şeful statului a atras atenţia că oricine nu a plagiat, dar a fost acuzat "trebuie să fie aparat de cei care ştiu să evalueze teza şi în foarte scurt timp să spună că 'respectivul nu a plagiat"'.

"Aşa cum într-o situaţie de plagiat trebuie să se termine cu eliminarea persoanei respective din rândul persoanelor respectabile, tot aşa persoana care a fost acuzată pe nedrept (trebuie - n.r.) să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp", a punctat Iohannis.