Kosovo: Curte internaţională pentru crime de război. Kosovari anchetaţi pentru trafic de organe sârbeşti

Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
P. P.
06.04.2014

Uniunea Europeană (UE) doreşte să înfiinţeze în Kosovo un Tribunal Internaţional pentru judecarea crimelor de război.

Tribunalul urmează să judece crimele de război comise de rebelii etnici albanezi din Kosovo în timpul războiului din Serbia, în anii 1998-1999, conform AFP.

Noua entitate, care nu este dorită nici de reprezentanţii puterii şi nici de opoziţia din Kosovo, vizează un presupus trafic de organe în care ar fi fost implicate forţele kosovare şi care a fost deja subiectul unui raport al Consiliului Europei (CoE).

Probabil că instanţa îşi va începe procedurile de anul viitor, a declarat un înalt oficial al UE sub condiţia anonimatului pentru Associated Press, adăugând că procedurile încă mai urmează să fie discutate cu autorităţile din Kosovo.

Acest "Tribunal special care va face parte din sistemul judiciar al Kosovo, va avea sediul în Kosovo, dar procedurile sensibile, inclusiv interogarea unor martori, vor avea loc în afara ţării", se arată într-un comunicat emis de către delegaţia UE la Priştina.

În timpul urmăririlor penale ale rebelilor etnici albanezi - atât în Kosovo, cât şi la tribunalul pentru crime de război al ONU de la Haga - s-a constatat intimidarea pe scară largă a martorilor şi a familiilor lor. Foştii rebeli sunt consideraţi de mulţi kosovari ca fiind eroi care au luptat pentru libertate în Serbia. În timpul războiului din 1998-1999 au murit circa 10.000 de oameni şi aproximativ 1.700 sunt daţi dispăruţi.

În 2010, Dick Marty, raportor CE, a publicat un raport care se referă la un presupus trafic de organe organizat de către gherila kosovară albaneză separatistă în timpul războiului, victimele fiind prizonieri sârbi.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, fiind recunoscut de peste 100 de naţiuni, însă nu de Serbia şi aliatul său Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor