Klaus Iohannis: România trebuie să investească masiv într-un nou sistem de învăţământ

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.04.2015

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis joi un mesaj angajaţilor din învăţământ, cu ocazia aniversării a 25 de ani de existenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Fost profesor de fizică timp de 15 ani, şeful statului a afirmat că problemele grave cu care se confruntă astăzi sistemul de educaţie din România demonstrează că este imperios necesară reconstrucţia lui, o reconstrucţie care nu se poate concepe în afara sprijinului oferit de sindicate.

Adept al unor strategii pe termen lung în învăţământ, şeful statului a opinat că lipsa de viziune şi perspectivă, strategiile de scurtă durată, schimbările repetate şi inconsecvenţa au adus un mare deserviciu educaţiei româneşti:

"Problemele grave cu care se confruntă astăzi sistemul de educaţie din România demonstrează, fără doar şi poate, că este imperios necesară reconstrucţia lui. Dar reforma sistemului educaţional trebuie aşezată cu calm, fără agitaţie şi scandal, astfel încât să fie implementată gradual, într-o perioadă de timp rezonabilă. Chiar dacă rezultatele nu vor fi imediate, numai prin stăruinţă, consens şi printr-un efort comun, putem produce schimbarea atât de mult necesară. Pas cu pas, vom putea obţine un sistem de învăţământ performant, care să răspundă cerinţelor pieţei şi să aducă României acel statut pe care îl râvnim, de ţară cu un sistem de educaţie de înaltă calificare şi performanţă", a declarat Iohannis.

Potrivit şefului statului, reforma în educaţie trebuie gândită foarte bine iar o regândire a sistemului de învăţământ nu se poate face fără concursul oferit de sindicate.

"Pentru a avea însă o şansă, România trebuie să investească masiv într-un nou sistem. Dar ce şi cum trebuie făcut în detaliu, nu este rolul preşedintelui să spună, să dea lecţii sau să impună soluţii. Rolul meu este să fac în aşa fel încât toate forţele politice să accepte un plan pe termen lung, iar toţi ceilalţi factori implicaţi să implementeze această mare reformă care ne aşteaptă. Nu îmi imaginez că această regândire a sistemului educaţional se poate face în afara concursului oferit de sindicate. Dimpotrivă, mă bazez foarte mult pe dumneavoastră şi vreau să lucrăm cot la cot pentru succesul acestui proiect de ţară", a declarat Iohannis, asigurându-i pe angajaţii din învăţământ de toată susţinerea sa.

"Viitorul învăţământului românesc depinde de abilitatea noastră, a tuturor, de a recunoaşte şi de a ne împărţi responsabilitatea în procesul de schimbare a sistemului educaţional din România. În acest context, prilejul de astăzi, al celebrării a 25 de ani de existenţă a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, este unul binevenit, întrucât doar cu parteneri cu experienţă, aşa cum sunteţi dumneavoastră, vom putea izbândi", a concluzionat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor