Klaus Iohannis dă startul reanalizării legilor securităţii cibernetice

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

La iniţiativa preşedintelui României, Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice, reiese dintr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis joi.

"Demersul are drept scop depăşirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora, a transmis Klaus Iohannis.

"Reanalizarea legislaţiei în domeniu va include şi consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanţilor societăţii civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină şi în întâmpinarea celor care în trecut şi-au exprimat reticenţa faţă de unele prevederi. Totodată, consultarea va include şi întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic", se precizează în comunicat.

Klaus Iohannis susţine că scopul discuţiilor este de a se găsi un echilibru între respectarea libertăţilor individuale şi prevenirea terorismului, criminalităţii cibernetice şi combaterea corupţiei.

Consultările se vor desfaşura în cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetică, organism prin care se realizează coordonarea unitară a Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică.

Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte (consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională) şi de un vicepreşedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Român de Informaţii.

"Înainte de demararea procesului legislativ se vor respecta prevederile Legii transparenţei decizionale", dă asigurări Klaus Iohannis în comunicatul citat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.