Kievul testează prima rachetă de croazieră de producţie ucraineană. Obiectivul: neutralizarea “agresorilor ruşi”

Soldati ucraineni în satul Peski, regiunea Doneţk, 7 noiembrie 2015.
Soldati ucraineni în satul Peski, regiunea Doneţk, 7 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Forţele armate ucrainene au testat marţi prima rachetă de croazieră capabilă să lovească ţinte terestre şi maritime, a anunţat secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei (CNSA), Oleksandr Turcinov.

Potrivit lui Turcinov, racheta de croazieră este produsă în Ucraina de către compania de stat Kyiv Design Bureau Luch, în cooperare cu alte companii de stat şi din mediul privat din sectorul apărării.

Turcinov a făcut aranjamente suplimentare cu CNSA, care coordonează programul naţional de rachete al Ucrainei, pentru a “dezvolta nu doar sisteme de rachete de croazieră cu lansare de la sol, ci şi cu lansare de pe mare sau din aer”. Totuşi, Turcinov nu a dezvăluit raza de acţiune a rachetei de croazieră, dar a specificat că sistemele respectă acordurile internaţionale.

“Acesta este un eveniment crucial pentru Ucraina deoarece, după dezarmarea totală a armatei ucrainene în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, aceasta nu a rămas cu nicio rachetă”, a afirmat Turcinov.

“Testul de astăzi a deschis o nouă etapă a programului de rachete, conform căreia forţele noastre armate trebuie să primească rachete de croazieră puternice şi foarte performante ce pot lovi cu acurateţe ţinte ostile de la distanţe mari”, a adăugat el.

Turcinov a mai sugerat că noul sistem de rachete de croazieră este un mijloc important de descurajare a agresorului, adică forţele ruse din peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în martie 2014.

“Autorităţile nu au dat un nume rachetei, însă a fost identificată de Defence Blog drept Neptune, având la bază racheta sovietică Kh-35 care a fost introdusă în serviciul armatei ruse în 2003, a precizat Kyiv Post. Publicaţia a adăugat că racheta poate scufunda nave de luptă cu un deplasament de 5.000 de tone de apă, ceea ce include toate navele de debarcare şi fregatele Rusiei”, a susţinut South China Morning Post.

Ucraina se află în mijlocul unui război cu separatişti susţinut de Rusia în estul ţării, conflictul izbucnind în urmă cu 4 ani după anexarea Crimeei.

Ministerul ucrainean de Externe a avertizat recent Rusia să îşi retragă soldaţii din teritoriile ocupate temporar în Georgia şi Ucraina.

În plus, Ministerul de Externe a condamnat dur ratificarea de către Duma de Stat a Federaţiei Ruse a unui acord privind încorporarea în forţele armate ruse a anumitor unităţi ale armatei autoproclamatei regiuni independente georgiene Osetia de Sud.

De asemenea, ministerul condamnă şi deschiderea unui birou vamal în oraşul georgian Akhalgori (Osetia de Sud) de către autorităţile de ocupaţie ruseşti şi crearea unui punct vamal specializat în Sukhumi în Abhazia.

“Acest următor pas provocator este o continuare a politicii Kremlinului de a destabiliza situaţia din regiunea Mării Negre şi de a submina arhitectura securităţii europene. Cerem Federaţiei Ruse să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de legea internaţională şi să îşi retragă toate formaţiunile armate şi administraţiile de ocupaţie din teritoriile temporar ocupate în Georgia şi Ucraina”, se precizează în declaraţia Ministerului ucrainean de Externe.