SUA impune noi sancţiuni legate de conflictul din Ucraina

Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei.
Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei. (Getty Images)

SUA a taxat 21 de persoane şi nouă companii asociate cu războiul susţinut de Rusia în estul Ucrainei cu noi sancţiuni economice, fiind cel mai recent efort al Washingtonului de a pune presiune pe grupurile cel mai activ implicate în conflictul vechi de aproape 4 ani.

Măsurile au fost anunţate vineri de către Departamentul american al Trezoreriei, în aceeaşi zi în care secretarul de stat Rex Tillerson s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în Davos, Elveţia.

După întâlnirea sa cu Tillerson, Poroşenko a susţinut pe Twitter: "Am căzut de acord cu secretarul Tillerson în privinţa coordonării în sectoarele apărării şi securităţii. Suntem recunoscători pentru suportul deplin al SUA în Consiliul de Securitate al ONU şi continuarea politicii privind sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse".

Noile sancţiuni au fost de asemenea aplicate în condiţiile în care delegatul special al SUA pentru conflictul ucrainean, Kurt Volker, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladislav Surkov, în Dubai pentru a discuta despre modalităţi de soluţionare a conflictului est-ucrainean.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi izbucnirea războiului în estul Ucrainei, SUA şi Uniunea Europeană au sancţionat un anumit număr de cetăţeni ruşi şi companii din Rusia, precum şi lideri separatişti pro-ruşi, fiind îngheţate active, fiind aplicate interdicţii de călătorie şi restricţii de natură financiară.

În această ultimă rundă de sancţiuni, Departamentul Trezoreriei a vizat 11 persoane identificate drept oficiali separatişti de rang înalt din estul Ucrainei.

"Această acţiune subliniază opoziţia administraţiei SUA faţă de ocuparea Crimeei de către Rusia şi refuzul ferm de a recunoaşte anexarea peninsulei", a afirmat Departamentul Trezoreriei într-o declaraţie.

Sancţiunile vizează de asemenea câţiva oficiali ruşi, inclusiv adjunctul ministrului energiei, Andrei Cherezov, care a fost sancţionat anterior de sancţiuni UE pentru rolul său într-o schemă de livrare de turbine cu gaz în Crimeea.

Acele turbine au fost construite de gigantul german Siemens pentru Rusia dar, în schimb, au ajuns în peninsula Crimeea. Siemens nu a fost vizată de sancţiunile SUA şi compania a precizat că dă în judecată o companie energetică deţinută de statul rus.

Mai multe filiale ale producătorului rus de petrol Surgutneftegaz au fost de asemenea listate, a afirmat Departamentul Trezoreriei. La fel a fost şi cazul unor filiale ale Power Machines, un producător major de echipamente industriale şi maşinării de capacitate mare.

În Moscova, parlamentarii ruşi au răspuns sfidător. Leonid Slutski, preşedinte al comisiei pentru afaceri externe din camera inferioară a Parlamentului, a fost citat de RIA Novosti ca afirmând că Rusia ar putea răspunde.

"Aceasta este o politică de restricţionare maximă a unei Rusii în dezvoltare. Americanii au declarat un război comercial împotriva noastră", a afirmat un al membru al camerei inferioare, Vladimir Dzhabaraov.

Anunţul a fost făcut cu câteva zile înainte de lansarea unui alt set de restricţii economice care este aşteptat să vizeze membri ai Kremlinului şi o gamă mai largă de companii ruseşti. Acele sancţiuni vor fi aplicate în baza unei legi adoptate anul trecut de Congresul SUA, care a urmărit să pedepsească Moscova pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi pentru alte probleme.

Aşteptările privind sancţiunile mai cuprinzătoare împotriva Rusiei s-au amplificat în ultimele câteva săptămâni şi oameni de afaceri influenţi şi persoane conectate cu Moscova au manifestat îngrijorări că ar putea fi plasaţi pe aşa zisa "listă a oligarhilor".

La începutul acestei săptămâni, directorul băncii de stat VTB, Andrei Kostin, a afirmat că noile sancţiuni care vizează creditori ruşi ar echivala cu un război economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe