Serghei Lavrov, a denunţat "rusofobia fără precedent" a occidentalilor

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a denunţat "rusofobia fără precedent" a occidentalilor, apreciind că este mai puternică decât în perioada Războiului Rece.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Într-un interviu publicat duminică pe site-ul cotidianului Kommersant, Serghei Lavrov a afirmat că "această direcţie spre rusofobie este fără precedent. Nu am mai văzut aşa ceva din timpul Războiului Rece", relatează AFP.

Ministrul de Externe, care a efectuat joi şi vineri o vizită la New York, a afirmat că "în acea perioadă, existau unele reguli, convenţii (...) În prezent, toate convenţiile au fost respinse" şi a criticat "încercările de a pedepsi Rusia prin toate mijloacele posibile", prin sancţiuni "absurde şi fără fundament" sau prin "recurgerea la tema sportivilor".

"Sunt numeroase faptele care demonstrează că, în afară de cazurile reale de dopaj în rândul sportivilor noştri (...), există o campanie bine pusă la punct" vizând Rusia (...) Rusia are 'liniile sale roşii. Cred că oamenii politici serioşi din Occident înţeleg că trebuie respectate aceste 'linii roşii', aşa cum se făcea în perioada Războiului Rece", a mai adăugat Lavrov.

Economia rusă a fost puternic lovită din 2014 de scăderea bruscă a preţului petrolului, dar şi de sancţiunile financiare impuse de SUA şi de UE din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a conflictului armat din estul Ucrainei. SUA şi UE au răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia printr-o primă rundă de sancţiuni în martie-aprilie 2014, introducând interdicţii de călătorie şi îngheţarea de active pentru oficiali şi oameni de afaceri.

Rusia se mai află implicată într-un scandal de dopaj care a dus la excluderea sportivilor săi de la Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro şi de la Campionatele Mondiale de atletism din 2017 de la Londra.

Astfel, Federaţiei Ruse de Atletism i s-a interzis accesul la competiţii începând de la Campionatul Mondial de Atletism din noiembrie 2015, după ce o investigaţie desfăşurată de Agenţia Mondială Antidopaj (WADA) a concluzionat că guvernul rus a fost în spatele unei scheme de dopaj răspândite în Rusia.

Rusia a recunoscut că unii dintre atleţii săi au trişat, dar neagă existenţa unui program de dopaj sponsorizat de stat.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat Rusia şi de la Jocurile Olimpice de iarnă care se vor desfăşura luna viitoare în Coreea de Sud. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că atleţii ruşi nu vor participa la competiţie - sportivii ruşi "curaţi", vor putea să participe la competiţie sub drapel neutru - drapelul olimpic.