Kelemen Hunor demisionează de la 1 august

Andrei Pricopie
14.07.2014

alte articole

Hotel Intercontinental, Victor Ponta a participat la dezbaterea ” Să înţelegem mai bine reforma electorală”. În imagine, Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.07.2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, l-a anunţat luni pe premierul Victor Ponta, în cadrul unei discuţii oficiale cu acesta la sediul Guvernului, că a decis să demisioneze din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii la 1 august, fără să îi propună, pentru moment, un înlocuitor, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

La finalul discuţiei cu Ponta, sursele amintite au informat că liderul UDMR l-a anunţat pe premier că îşi va depune demisia în prima zi a lunii august. "Până la acel moment vor fi consultări pentru desemnarea unui înlocuitor", au adăugat sursele.

Amintim că UDMR a decis să nu mai iasă de la guvernare după ce premierul Ponta le-a făcut maghiarilor o ofertă de nerefuzat. Pledoaria MAE la Tribunalul Uniunii Europene, unde are loc procesul intentat de UDMR forului european, care a respins o iniţiativă cetăţenească a maghiarilor pentru autonomie lingvistică şi culturală, va fi făcută în urma unor discuţii cu UDMR, în Parlamentul de la Bucureşti şi în alte foruri competente.

Kelemen Hunor anunţase vineri că UDMR va rămâne la guvernare, însă el se va retrage din funcţia de vicepremier şi din cea de ministru al Culturii. „Cunoscând acest compromis adoptat de Ponta şi subsemnatul, UDMR rămâne în coaliţia de guvernare, şi eu o să mă retrag. Zilele următoare îmi voi da demisia din funcţia de ministru al Culturii şi vicepremier. Soluţia a fost agreată de colegii mei din Consiliul permanent şi urmează să o punem în aplicare în zilele următoare”, a declarat Hunor.

UDMR-ul trebuie să desemneze o altă persoană care să preia portofoliile lui Hunor, în timp ce acesta din urmă se va pregăti pentru intrarea în cursa pentru Cotroceni.

UDMR rămâne în coaliţia de guvernare, şi eu o să mă retrag

În 2013, UDMR a depus la Comisia Europeană (CE) un proiect de iniţiativă cetăţenească care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii (UDMR) au atacat decizia Comisiei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi, spre supărarea UDMR, MAE, condus de Titus Corlăţean, s-a poziţionat de partea UE, formulând o cerere de intervenţie care a şi fost acceptată. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat extrem de nemulţumit de demersul Ministerului Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, acuzând faptul că a fost aplicată o "gândire depăşită" care l-a pus în situaţia de a fi "ignorat şi umilit", motiv pentru care i-a dat ultimatum premierului Victor Ponta, până miercuri, ameninţând că dacă nu se găseşte o soluţie UDMR ar putea ieşi de la guvernare, lăsând PSD-ul fără sprijin parlamentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor