Justiţia, în genunchi. Cum s-a reflectat "Marţea Neagră 2" în presa internaţională

Decizia Guvernului Grindeanu de a adopta, marţi noaptea, pe furiş, controversatele "ordonanţe-elefant" care tocmai ce au dat o lovitură de neuitat Justiţiei din România, precum şi protestele spontane care au urmat în aceeaşi seară, au atras evident atenţia presei internaţionale.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Multe dintre marile publicaţii internaţionale au scris despre situaţia explozivă din ţara noastră declanşată de Guvernul Grindeanu care a adoptat până la urmă, în ciuda opoziţiei instituţiilor judiciare, a preşedintelui Klaus Iohannis, şi a Străzii, controversatele ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Bloomberg: "Românii au inundat străzile din marile oraşe pentru a protesta faţă de decizia surpriză a Guvernului de a reprima investigaţiile asupra oficialilor cercetaţi pentru corupţie şi de a anula condamnările pentru alţi infractori condamnaţi."

AP (preluat de New York Times, Washington Post, Yahoo News, The Daily Times, CNS News şi altele): "Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care dezincriminează abaterile oficialilor, dând o lovitură luptei anti-corupţie care se desfăşoară de ani de zile în statul est-european".

Reuters: "Noul Guvern de stânga din România a dezincriminat o serie de infracţiuni de corupţie, inclusiv unele cazuri de abuz de putere, în cel mai mare regres în domeniul reformelor anticorupţie pe care statul ex-comunist l-a înregistrat de la aderarea la Uniunea Europeană în urmă cu un deceniu".

Financial Times: "Au avut loc proteste după ce o decizie din România ameninţa campania anti-corupţie. Ordonanţa care dezincriminează abuzul în serviciu este considerată o lovitură gravă la adresa statului de drept."

Deutsche Welle: "România dezincriminează abuzul în serviciu în mijlocul unor proteste în masă. Guvernul de stânga din România a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a dezincrimina abuzul de putere şi infracţiuni de corupţie. Protestele au izbucnit marţi seara, în oraşe din întreaga ţară, după anunţul Guvernului".