Justiţia din RM se consideră independentă. CSM: Protestul avocaţilor afectează imaginea sistemului judecătoresc

CSM a reacţionat la protestul avocaţilor în faţa Curţii de Apel Chişinău, care au diagnosticat starea actuală a justiţiei din RM ca fiind una moartă.
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova (facebook.com)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova consideră că afirmaţiile avocaţilor expuse în cadrul protestului organizat marţi, 26 iunie, în faţa Curţii de Apel Chişinău, despre aplicarea excesivă de către instanţele judecătoreşti a măsurii preventive arestul ca fiind superficiale, evazive şi fără analize detaliate.

”În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii, manifestându-şi obiectivul primordial de îndeplinire a rolului de garant al independenţei autorităţii judecătoreşti, conchide că declaraţiile în cauză afectează imaginea şi independenţa sistemului judecătoresc, ceea ce nu este acceptabil într-un stat de drept”, conchide instituţia.

De menţionat că avocaţii care au protestat pe 26 iunie în faţa Curţii de Apel Chişinău au diagnosticat starea actuală a justiţiei din R. Moldova ca fiind una moartă, ţinând în acest sens un minut de reculegere.

Mai mult, după invalidarea de către instanţele judecătoreşti a alegerilor din municipiul Chişinău, decizie care a stârnit critici dure şi nemulţumiri la adresa justiţiei moldoveneşti, şi ambasada SUA din R. Moldova a ţinut să atenţioneze că decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) care a menţinut hotărârile instanţei de fond şi apel a întărit percepţia publică privind ingerinţele politice în sistemul judiciar al R. Moldova. Cu toate acestea, CSM nu a considerat necesar ca până în prezent să-şi expună opinia sau replica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe