Andrei Năstase, despre protestul avocaţilor: Sunt de acord. În R. Moldova este o justiţie moartă

Consider binevenită decizia avocaţilor din RM de a nu participa la judecarea niciunei cauze pe parcursul unei zile, iar acest lucru ar trebui repetat dacă abuzurile nu vor conteni, afirmă liderul Platformei DA.
Protestul avocaţilor în faţa Curţii de Apel Chişinău, 26.06.2018
Protestul avocaţilor în faţa Curţii de Apel Chişinău, 26.06.2018 (facebook.com/alexandru tănase)

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţine că a aflat cu multă satisfacţie profesională că, de Ziua Internaţională în Sprijinul Victimelor Torturii, avocaţii din Republica Moldova au organizat un protest în faţa Curţii de Apel Chişinău împotriva aplicării excesive a măsurilor preventive sub formă de arest.

”Cunoaştem foarte bine că Moldova a fost condamnată în repetate rânduri pentru încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă a persoanelor, precum şi deţinerea acestora în condiţii inumane şi degradante, iar Penitenciarul nr. 13 din Chişinău poate fi transformat fără tăgadă într-un muzeu al fărădelegii”, a menţionat liderul Platformei DA apreciind poziţia apărătorilor care au atras atenţia asupra faptului că oameni nevinovaţi sunt ucişi sau schilodiţi în detenţie, că activitatea lor este obstrucţionată de către sistemul oligarhic.

Andrei Năstase consideră binevenită şi decizia avocaţilor de a nu participa la judecarea niciunei cauze penale, civile şi contravenţionale, la acţiuni de urmărire penală efectuate de Procuratura, Poliţia de frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei etc. pe parcursul unei zile, iar acest lucru ar trebui repetat dacă abuzurile şi arbitrariul nu vor conteni.

”Diagnosticul pe care l-aţi stabilit Themidei moldoveneşti, şi anume că este o justiţie moartă mi se pare absolut corect, şi regret că nu am fost printre voi pentru a participa la momentul de reculegere anunţat!”, a adăugat liderul Platformei DA precizând că în calitatea de om al breslei se solidarizează cu acţiunea avocaţilor, asigurându-i că va depune toate eforturile pentru a readuce justiţia şi statul de drept la normalitate.