Jurnalist anti-corupţie rus, acuzat de trafic de droguri. Două luni în arest la domiciliu

Jurnalistul rus Ivan Golunov
Jurnalistul rus Ivan Golunov (Meduza.io)

Un jurnalist rus cunoscut pentru investigarea actelor de corupţie în rândul oficialilor din Moscova a fost acuzat de trafic de droguri, însă avocatul, angajatorul său şi colegii susţin că este vorba de o înscenare, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Jurnalistul Ivan Golunov, în vârstă de 36 de ani, a fost reţinut săptămâna trecută în centrul Moscovei în timp ce urma să se întâlnească cu o sursă, pe motiv că în rucsacul său au fost găsite droguri ilegale, potrivit poliţiei şi angajatorului său, site-ul de ştiri Meduza. Golunov a negat că drogurile i-au aparţinut.

Sâmbătă, Golunov a fost acuzat de vânzarea de droguri la scară mare, a precizat Meduza. Dacă va fi găsit vinovat, jurnalistul ar putea fi închis între 10 şi 20 de ani.

Site-ul Meduza a raportat sâmbătă că în opinia doctorilor, în timpul detenţiei Golunov ar fi putut suferi o contuzie, câteva coaste rupte şi un hematom.

Diverse agenţii de ştiri ruseşti au citat poliţia afirmând că Golunov a fost dus la spital.

Ulterior, tot sâmbătă, Meduza a relatat că jurnalistul a fost externat din spital şi a fost transportat la tribunal după ce doctorii au exclus existenţa unei afecţiuni la cap.

O instanţă din Moscova a decis sâmbătă ca jurnalistul Ivan Golunov să rămână sub arest la domiciliu timp de două luni.

Dmitri Dzhulai, avocatul lui Golunov, a declarat site-ului Meduza că el crede că poliţia a plantat drogurile în rucsacul clientului său pentru a-l putea aresta. El a mai precizat că Golunov a fost bătut şi că poliţia a refuzat să ia amprentele clientului său, de pe rucsacul acestuia sau de pe punga în care se aflau drogurile pentru a vedea dacă jurnalistul a fost în contact cu ele.

Dzhulai a mai declarat că poliţia a refuzat să cheme doctorii pentru a constata leziunile despre care a precizat că au fost provocate de poliţişti. Poliţia din Moscova a susţinut că acuzaţiile privind maltratarea lui Golunov în timpul arestării sale “nu corespund cu realitatea”.

Într-o declaraţie făcută vinerea trecută, poliţia din Moscova a declarat că a găsit mai multe droguri şi câteva cântare în cadrul unei percheziţii în apartamentul jurnalistului, adăugând că a fost deschisă o investigaţie penală.

Ministerul de Interne a publicat vineri nouă fotografii, care ulterior au fost şterse, cu substanţe narcotice aparent descoperite în apartamentul lui Golunov. Totodată, ministerul a negat rapoartele că jurnalistul a fost bătut în timpul detenţiei.

Referitor la cele nouă fotografii, Meduza a susţinut că doar una dintre ele a fost făcută în apartamentul lui Golunov şi că scrisul de mână prezentat în poze nu corespunde cu cel al jurnalistului.

Golunov este binecunoscut în Rusia pentru investigaţiile asupra corupţiei în capitală.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Vinerea trecută, Sobianin i-a cerut şefului poliţiei din Moscova să se ocupe personal de investigaţia împotriva lui Golunov, potrivit agenţiilor de ştiri ruse.

Conducerea editorială a site-ului Meduza, care îşi are sediul în Letonia, a susţinut într-o declaraţie că Golunov a fost ameninţat cu moartea în ultimele luni în legătură cu un articol la care lucra.

“Suntem convinşi că Ivan Golunov este nevinovat. Mai mult, avem motive să credem că Golunov este persecutat pentru activitatea sa jurnalistică”, potrivit declaraţiei site-ului Meduza.

Vineri, zeci de persoane au protestat împotriva arestării lui Golunov în faţa sediului poliţiei din Moscova. Poliţia a arestat 20 dintre manifestanţi, iar ulterior i-a eliberat.

Un număr mare de jurnalişti s-au implicat în proteste individuale, singura forma de protest legal în Rusia care nu necesită autorizaţie din partea autorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe