Jurnalist al Sueddeutsche Zeitung susţine că prietenia dintre SUA şi Germania este “pe butuci”

Angela Merkel şi Donald Trump
Angela Merkel şi Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
08.05.2019

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a anulat pe neaşteptate vizita de marţi în Germania, unde a avut programată o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel. Acest lucru a generat unele speculaţii privind prăbuşirea relaţiilor americano-germane şi l-a determinat pe un jurnalist de la Sueddeutsche Zeitung să ceară Berlinului să dezvolte o strategie pentru o eră post-Trump.

Anularea vizitei lui Pompeo este “dificil de scuzat”, a precizat Daniel Broessler într-un articol publicat în Sueddeutsche Zeitung. El susţine că există grosolănie în lumea diplomaţiei, precum ratarea unor întâlniri internaţionale importante ca ministru de Externe, şi obrăznicie, făcând referire la anunţul lui Pompeo cu doar câteva ore înaintea întâlnirii cu Merkel şi cu ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Broessler a susţinut că nu este clar ce fel de probleme sunt “mai urgente” decât o vizită inaugurală la Berlin, dar şi-a exprimat convingerea ca o mare parte din ceea ce a fost lăudat nu cu mult timp în urmă ca fiind drept prietenie germano-americană este “pe butuci” la doi ani după investirea oficială a actualului preşedinte american, Donald Trump.

Potrivit jurnalistului, politica externă a lui Trump urmăreşte satisfacerea intereselor SUA în defavoarea aliaţilor, “nu printr-o diplomaţie inteligentă, ci prin putere politică brută”, lucru pe care europenii şi germanii în special, l-au experimentat în timpul disputei privind tarifele.

“Contractele internaţionale complicate nu sunt luate prea mult în seamă de Trump, pasiunea lui constând în acordurile dure. În multe cazuri, SUA acum nu mai este un aliat, ci un adversar împotriva căruia trebuie forjate alianţe. Acesta este cazul Acordului pentru Climat din Paris şi, mai presus de toate, acordul nuclear încheiat cu Iranul”, a mai susţinut Broessler.

Totuşi, el a mai adăugat că ambele ţări au încă multe interese comune şi speră că relaţiile bilaterale se vor îmbunătăţi în viitor, când expiră mandatul lui Trump la Casa Albă.

“Sper că SUA, după Trump, va deveni din nou un partener adevărat şi o susţinătoare a relementărilor internaţionale şi a democraţiei. Dar ei nu vor deveni niciodată puterea protectoare pe care s-a bazat Germania atât de mult timp”, a scris jurnalistul, precizând că a sosit timpul pentru “pregătirea terenului pentru un parteneriat cu SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor