Jumătate din angajaţii unei maternităţi, infectaţi cu stafilococ auriu

(STR/AFP/Getty Images)

Jumătate dintre angajaţii din cadrul Maternităţii Rădăuţi au fost depistaţi ca fiind purtători ai stafilococului auriu. Maternitatea, care a stat închisă din 18 decembrie, urmează să fie redeschisă, cel mai probabil, săptămâna care vine a raportat luni Realitatea.

Potrivit declaraţiei de luni a prefectului de Suceava, Florin Sinescu, după depistarea focarului de infecţie de la Maternitatea Rădăuţi în data de 23 decembrie, au fost prelevate probe de la angajaţi, care au ieşit pozitive la stafilococul auriu.

"Au fost recoltate din nou probe în data de 28 decembrie, au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti şi urmează să primim informaţii referitoare la situaţia exactă care este acum la Maternitatea Rădăuţi, respectiv dacă aceste probe sunt negative", a declarat prefectul.

Acesta a informat că urmează ca, cel mai probabil, pe 5 sau 6 ianuarie Maternitatea din Rădăuţi să fie redeschisă. Au fost depistate în focar 19 cazuri de infecţie, din care 14 au fost spitalizate, iar în prezent mai sunt internaţi în spital doar doi nou-născuţi, care sunt într-o stare stabilă de sănătate.

"Zece bebeluşi au fost internaţi şi trataţi în Secţia de Chirurgie pediatrică de la Suceava, unul la Iaşi şi câte unul la Rădăuţi şi Siret", a adăugat Sinescu.

Prefectul a declarat că în urma analizelor efectuate, din totalul de 45 de angajaţi ai Maternităţii Rădăuţi un număr de 22 dintre ei au fost depistaţi ca fiind purtători de stafilococ auriu. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a decis, la 18 decembrie, închiderea temporară a maternităţii după ce s-a constatat apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contactat stafilococ auriu meticilino-rezistent.

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat că primul caz de infecţie a fost semnalat în data de 19 noiembrie, dar că instituţia a fost sesizată de epidemiologul Spitalului Judeţean Suceava în 16 decembrie, ultimele două cazuri internate în spitalul sucevean înregistrându-se în 17 decembrie.

Perioada de incubaţie a bolii este între şapte şi zece zile. Cătălina Zorescu susţine că stafilococul auriu medicilino-rezistent este un microb specific de spital care capătă rezistenţă la antibiotice. DSP Suceava a decis închiderea temporară a Maternităţii Rădăuţi, iar Spitalul din Rădăuţi, în cadrul căruia funcţionează maternitatea, a primit o amendă de 15.000 de lei de la inspectorii sanitari suceveni. În opinia Cătălinei Zorescu,cel mai probabil ar fi vorba despre neglijenţă în serviciu, personalul fiind acela care nu ar fi respectat normele de igienă impuse de legislaţia în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne