Trei judecători CSM se disociază de comunicatul prin care Savonea o apără pe Gîrbovan şi-l atacă pe Iohannis

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Trei judecători din CSM se delimitează de comunicatul dat publicităţii de Secţia de judecători a CSM, comunicat favorabil Danei Gîrbovan şi în care Iohannis este acuzat de ingerinţă deosebit de gravă la adresa Justiţiei, relatează G4Media.

Potrivit sursei citate, cei trei judecători care nu sunt de acord cu poziţionarea exprimată în comunicatul făcut public de Lia Savonea sunt Andreea Chis, Mihai Bălan şi Bogdan Mateescu.

Din argumentele celor trei, rezultă că Andreea Chis crede că un astfel de comunicat poate plasa CSM în contextul campaniei pentru prezidenţiale, judecătorul Mihai Bălan opinează că procedura de numire a ministrului este eminamente politică şi nu are legătură cu independenţa justiţiei, în timp ce judecătorul Bogdan Mateescu susţine că arhitectura constituţională nu permite unui judecător în funcţie să fie nominalizat ministru.

Poziţia judecătoarei Andreea Chis:

”Un fost judecător este cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată ministru al justiţiei.

Indiferent, însă, de opinia noastră asupra calităţilor personale şi profesionale ale unui coleg propus, în circumstanţele date, un astfel de comunicat poate plasa instituţia noastră în contextul campaniei electorale pentru prezidenţiale, în care Preşedintele şi Primul Ministru, cele două persoane implicate în numire, sunt candidaţi.

Acesta este motivul principal, pe care îl consider suficient, pentru care mă opun unui astfel de comunicat în acest moment.

În măsura în care nu sunteţi de acord cu opinia mea, vă rog să menţionaţi că decizia de a da comunicatul a fost luată cu majoritate.”

Poziţia judecătorului Mihai Bălan:

”Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece întreaga procedură de modificare a componenţei Guvernului României este una eminamente politică şi nu are nicio legătură cu independenţa justiţiei. Atât propunerea formulată de Primul Ministru cât şi decizia Preşedintelui României sunt acte politice şi, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc să fiu implicat în niciun fel în aceste acţiuni.

În discursul Preşedintelui nu există nicio referire la independenţa sau probitatea profesională a dnei Gîrbovan care să atragă o reacţie de acest fel din partea CSM.

Dna Gîrbovan a participat la această procedură nu în calitate de reprezentantă a Autorităţii judecătoreşti ci de candidat propus de partidul de guvernământ.

În situaţia în care se va emite acest comunicat, vă rog să menţionaţi că a fost adoptat cu majoritate.”

Opinia judecătorului Bogdan Mateescu:

”Arhitectura constituţională nici nu permite unui judecător în funcţie să fie nominalizat ca ministru. Un judecător nu poate fi ministru, o spune explicit şi CCR în decizia 45.

Referirile la un judecător-propunere de ministru - nu pot aduce atingere sistemului judiciar în ansamblu, autorităţii judecătoreşti.

Respect alegerea colegei Gîrbovan, însă nu pot fi de acord cu acest comunicat.”

Reamintim că Secţia pentru Judecători a CSM a condamnat joi declaraţiile făcute de preşedintele Iohannis cu ocazia respingerii nominalizării Danei Gîrbovan la şefia Ministerului Justiţiei. Potrivit Secţiei, afirmaţiile preşedintelui României la adresa Danei Gîrbovan reprezintă un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei.

Nu în ultimul rând, secţia pentru judecători a CSM, instituţie condusă de Lia Savonea - judecătorea despre care presa a scris în repetate rânduri că este în siajul PSD - transmite că programul propus de Gîrbovan pentru Ministerul Justiţiei ar fi contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor din justiţie şi încearcă să acrediteze ideea că respingerea candidatei susţinute de PSD arată că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiţie mai bun în folosul cetăţeanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne