Judecarea recursului în dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase, amânată

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

UPDATE

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni ca recursul să fie judecat la data de 13 mai, după ce soţii Năstase au depus o cerere de amânare a judecării recursului, motivând angajarea unor noi avocaţi.

***

Ziua de luni, 8 aprilie, este foarte importantă pentru fostul premier Adrian Năstase, întrucât un complet alcătuit din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursul procurorilor în dosarul Zambaccian, caz în care politicianul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Dacă această pedeapsă va fi menţinută, Adrian Năstase s-ar putea întoarce în închisoare.

Dosarul care se judecă luni, cunoscut sub numele de Zambaccian, este al treilea dosar de corupţie pentru care fostul premier a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care l-au acuzat că a primit 630.000 de euro mită de la Irina Jianu, pentru a o menţine pe aceasta în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Adrian Năstase este acuzat în acest dosar şi pentru primire de foloase necuvenite de la fostul consul al României în China, Ioan Păun.

Chiar cu banii primiţi de la Irina Jianu, Adrian Năstase şi soţia sa, Dana Năstase, ar fi cumpărat bunuri din China, prin consulul Ioan Păun, căruia în schimbul acestei operaţiuni, i s-ar fi promis că va fi menţinut pe poziţia de consul.

Conform datelor din dosar, procurorii mai susţin şi că Năstase l-ar fi şantajat pe Ioan Păun pentru ca acesta să-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA în faza de urmărire penală.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în mai 2010, iar la data de 30 martie 2012 completul Curţii Supreme l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind totodată achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Dana Năstase a fost condamnată şi ea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru folosirea de acte vamale false, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

În acelaşi dosar, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

Dacă luni completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menţine pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, Adrian Năstase ar putea reveni după gratii, în condiţiile în care a fost eliberat condiţionat într-un alt dosar, Trofeul Calităţii.

Reamintim că fostul premier a fost eliberat din închisoare în luna martie a anului curent, după ce a primit în 2012 o pedeapsă de doi ani cu executare.

Judecătorii fug de dosarul ”Zambaccian”: Trei magistraţi din completul de cinci au făcut cerere de retragere

O situaţie foarte rară s-a înregistrat luni, 1 aprilie, după ce trei judecători din completul de cinci au făcut cerere de retragere din dosarul ”Zambaccian” - în care fostul premier Adrian Năstase este condamnat pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită.

Judecătorii au cerut să se abţină pe motiv ca au mai judecat pe fond acelaşi dosar sau au judecat alte dosare ale lui Adrian Năstase.

Se pare că avocaţii fostului premier i-ar fi recuzat pe aceşti judecători întrucât doi dintre ei s-au pronunţat în alte dosare ale lui Năstase în sensul condamnării sale, ceea ce ar duce la ideea că deja au sentinţa preconcepută.

La data de 8 aprilie, completul de cinci judecători al instanţei supreme urmează să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită.

În cazul în care cererile celor trei judecători sunt acceptate, aceştia trebuie înlocuiţi în mai puţin de o săptămână, iar în caz contrar recursul ar putea fi amânat.

Cererile judecătorilor, respinse

Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Nastase, au precizat marţi oficiali ai instanţei supreme.

Cererile de abţinere au fost înaintate de către judecătorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne, care şi-au motivat solicitările prin faptul că, anterior, s-au pronunţat în alte dosare ale lui Nastase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne