Adrian Năstase, eliberat din închisoare

Imagine din incinta închisorii Jilava. (prin amabilitatea dlui Valentin Gligor)
Liviu Şerbănescu
18.03.2013

UPDATE

Fără să facă declaraţii, fostul premier Adrian Năstase a părăsit luni Penitenciarul Jilava, fiind aşteptat la ieşire de fiul său cel mare, Andrei, de alţi apropiaţi şi de bodyguarzi şi a plecat cu un autoturism al familiei. În drumul său spre casă, Adrian Năstase s-a oprit la o clinică privată din centrul Capitalei - cel mai probabil pentru evaluarea stării sale de sănătate după perioada de detenţie.

***

Fostul premier al României Adrian Năstase va fi eliberat din închisoare, au decis luni magistraţii Tribunalului Bucureşti. Năstase a executat aproximativ o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii, mai exact 265 de zile, fiind încarcerat din data de 26 iunie 2012.

Eliberarea efectivă a fostului premier se va petrece - cel mai probabil - luni seară, după ce vor fi realizate toate procedurile specifice ieşirii din închisoare, inclusiv primirea documentelor de către conducerea penitenciarului.

Judecătoria Sectorului 4 a admis la data de 12 februarie cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen.

Ulterior, decizia a fost contestată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care scriu în motivarea recursului că Adrian Năstase, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, fostul premier dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite.

Imediat după încheierea şedinţei de judecată, Adrian Năstase a fost transportat la închisoare, la penitenciarul Jilava, unde a aşteptat pronunţarea magistraţilor Tribunalului Bucureşti. Fostul premier şi-a susţinut pledoaria finală în faţa magistraţilor şi a declarat că este nevinovat.

Năstase a executat aproximativ o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare în dosarul Trofeul Calităţii, fiind încarcerat din data de 26 iunie 2012.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la data de 20 iunie 2012 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Curtea de Apel Bucureşti a decis la data de 5 decembrie 2012 ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, adică perioada din 20 până în 26 iunie 2012, să fie scăzute din condamnare.

La finalul şedinţei de luni a BPN a PSD, preşedintele PSD, Victor Ponta a afirmat că doar după o discuţie personală cu fostul premier Adrian Năstase se va putea pronunţa în legătură cu revenirea acestuia în partid şi funcţia pe care o va ocupa în PSD.

Avocaţii acuză: Proceduri "extrem şi nejustificat de lungi"

Procedurile privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase sunt "extrem şi nejustificat de lungi", a apreciat avocatul Ion Cazacu, care îl va reprezenta pe fostul premier la termenul de pe 18 martie, când acesta ar putea fi declarat liber.

"Procedurile sunt extrem de lungi şi nejustificat de lungi, pentru că se discută practic de punerea în libertate a unui om. Atenţie, nu era vorba de cererea domnului Adrian Năstase, ci de o propunere făcută de comisia de eliberare din penitenciar. Din acest punct de vedere, mi se pare că procedurile sunt extrem de îndelungate", a precizat avocatul.

Năstase ar fi putut fi liber de 73 de zile, dacă nu s-ar fi întârziat cu procedurile juridice, a mai declarat Cazacu.

Recursul făcut de DNA la cererea de eliberare condiţionată a fostului premier Adrian Năstase va fi judecat în 18 martie, la Tribunalul Bucureşti.
Pe 12 februarie, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au admis solicitarea de eliberare din penitenciar înainte de termen, însă procurorii DNA au făcut recurs, iar Năstase a continuat să rămână închis.

Victor Ponta îi păstrează funcţia în PSD

Premierul Victor Ponta nu va atribui nimănui funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, ocupată de Adrian Năstase, până când acesta nu va fi liber şi va putea reveni în partid sau până va decide să renunţe, a anunţat liderul social-democrat, la B1 TV.

"Eu am propus ca funcţia lui Adrian Năstase în cadrul PSD să rămână neocupată până va dori fie să renunţe la ea sau va avea dreptul de a o reocupa. Noi îl aşteptăm să revină în partid, el şi Iliescu sunt părinţii fondatori ai PSD. Ca un mesaj politic, am decis ca la Congresul PSD, funcţia lui Adrian Năstase să rămână liberă. Am întrebat în BPN şi a fost un punct de vedere mai mult decât majoritar. Nu ne dezicem de Adrian Năstase nici sentimental, nici politic”, a declarat Victor Ponta.

Adrian Năstase a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD până la data hotărârii de condamnare la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor