José Manuel Barroso afirmă că nu are planuri pentru un 'superstat'

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. (UWE ZUCCHI / AFP / GettyImages)

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a reasigurat Marea Britanie că nu are planuri de a include cele 27 de ţări membre ale UE într-un singur stat federal european. Pe fondul temerilor că Barroso se întoarce la zilele federaliste ale unui predecesor francez, Jacques Delors, şeful executivului UE a scris pe site-ul ''Comment is Free'' al cotidianului britanic The Guardian că planurile sale nu reprezintă o ameninţare pentru democraţiile naţionale, comentează publicaţia în ediţia de miercuri.

Barroso i-a alarmat săptămâna trecută pe eurosceptici că Bruxellesul vrea sa creeze Statele Unite ale Europei, atunci când a afirmat în discusrul său privind ''Starea Uniunii'' că ar dori să înfiinţeze o federaţie de state-naţiuni.

'Să nu ne fie frică de cuvinte: va trebui să ne îndreptăm spre o federaţie de state-naţiune. Acesta este lucrul de care avem nevoie. Acesta este orizontul nostru politic. Aceasta este ceea ce trebuie să ne ghideze munca în anii ce vor urma'', a declarat Barroso în discursul său în Parlamentul European de la Strasbourg.

Nigel Farage, liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie, a glumit la BBC Radio 4 - Westminster Hour în weekend că îl va saluta pe Barroso după confirmarea celei mai negre temeri a partidului său cu privire la Bruxelles.

În articolul său din The Guardian, Barroso a atenuat preocupările euroscepticilor şi pro-europenilor din Marea Britanie, care au avut impresia că el nu a înţeles îngrijorarea britanică.

'Am spus că vom avea nevoie de mai multă suveranitate împărtăşită într-un mod în care fiecare ţară şi fiecare cetăţean să fie mai bine echipat pentru a-şi controla propriul destin. Este vorba despre uniunea cu statele membre, nu împotriva statelor membre. În era globalizării, suveranitatea reunită înseamnă mai multă putere, nu mai puţină'', a scris Barroso. 'Atunci când fac apel la o federaţie de state-naţiune, acest lucru nu ar trebui văzut ca o ameninţare la adresa democraţiilor naţionale. În calitate de fost premier al ţării mele [Portugalia], cu siguranţă nu vreau să văd un superstat european. Cred într-o Europă în care oamenii sunt mândri de naţiunile lor, dar şi mândri de a fi europeni', a relevat preşedintele CE.

Barroso, care este un anglofil şi fan al Spectator, potrivit The Guardian, este considerat a fi sceptic privind planurile promovate de germani de a crea o politică externă pan-europeană. Unele surse spun că este 'ironic' faţă de faptul că Guido Westerwelle, ministrul german de externe, a elaborat planuri integraţioniste de politică externă cu alţi patru omologi din UE, în contextul în care Germania a blocat sistematic măsuri integraţioniste în abordarea crizei din zona euro. O glumă care circulă la Bruxelles este că planurile vor întâmpina dificultăţi deoarece Westerwelle este membru al micului Partid Liber Democrat, care a obţinut 14,6% din voturi la ultimele alegeri federale.

Preşedintele Comisiei Europene foloseşte articolul său şi pentru a asigura Marea Britanie că planurile pentru o supervizare sporită a băncilor din cele 17 ţări membre ale zonei euro nu vor submina piaţa unică, care se aplică la toate cele 27 de state membre ale UE. Marea Britanie se teme că predarea supervizării pentru băncile din zona euro Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea submina piaţa unică, permiţând membrilor zonei euro să promoveze şi să blocheze propuneri ale celor 10 state membre din UE din afara zonei euro. BCE va avea un loc, reprezentând cei 17 membri ai zonei euro în Autoritatea Bancară Europeană (EBA) de la Londra.

'Mecanismul Unic de Supervizare va întări, nu va diviza piaţa unică. Cadrul unic de reglementare, normele de fond privind cerinţele de capital bancar vor fi convenite de toate cele 27 de state membre, iar Marea Britanie va continua să joace un rol de lider. Merită să ne amintim că Marea Britanie nu a fost niciodată învinsă în vot privind o măsură legată de pieţele financiare. O aplicare mai bună a normelor comune în zona euro trebuie să fie o veste bună pentru stabilitatea şi siguranţa pieţelor financiare în UE'', a scris Barroso.

'Autoritatea Bancară Europeană, cu sediul la Londra, îşi va păstra toate prerogativele sale de a soluţiona disputele şi a sprijini normele pieţei unice, vizavi de BCE. Vor fi schimbări în sistemul de vot al EBA pentru a asigura că procesul decizional este echilibrat şi pentru a garanta un cuvânt de spus pentru toată lumea, indiferent dacă sunt din zona euro sau nu. Nimeni nu este mai angajat decât Comisia Europeană pentru a garanta că nu se construiesc ziduri noi în UE', a ţinut să sublinieze şeful executivului european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe