José Barroso: Încrederea în România, "zdruncinată". Politicienii nu trebuie să-i intimideze pe judecători

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. (FREDERICK FLORIN / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
18.07.2012

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat că încrederea în România a fost "zdruncinată" de evenimentele din ultima perioadă, iar ţara noastră a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar trebuie să-şi respecte angajamentele. Afirmaţiile au fost făcute înainte de prezentarea raportului pe justiţie al Comisiei Europene.

"Vom continua să monitorizăm situaţia (...) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului", a spus Barroso. Scopul acestui nou raport este de a se constata dacă autorităţile de la Bucureşti au respectat recomandările Comisiei Europeane. Ochii oficialilor CE vor fi aţintiţi în perioada următoare pe autorităţile de la Bucureşti pentru a se vedea dacă Ponta şi USL-iştii vor ţine cont de statul de drept şi de independenţa justiţiei.

Barroso a amintit despre faptul că evenimentele din ultimele săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE. "Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimideze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte", a declarat Barroso.

Oficialii Comisiei Europene au anunţat că a obţinut răspunsuri la toate solicitările adresate Guvernului român, iar pe viitor aşteaptă ca autorităţile române să respecte angajamentele asumate.

Condamnarea lui Năstase, apreciată de CE

Preşedintele CE a mai afirmat că raportul pe justiţie, prezentat oficial azi, recunoaşte că s-au înregistrat progrese în ultimii ani, dar conţine şi recomandări pentru un sistem judiciar mai solid şi liniştirea pieţelor financiare. CE a apreciat condamnarea lui Adrian Năstase şi a dat drept exemplu hotărârea luată de instanţa supremă, despre care spune că este singura care a înregistrat progrese.

La aspecte negative, CE atrage atenţia asupra activităţii instanţelor din ţară, unde s-au descoperit probleme grave legate de procesele care îi vizează pe demnitari din administraţia publică locală. Autorii raportului consideră că procesele care vizează prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene sau primari sunt blocate sau întârziate în mod nejustificat.

La aspecte pozitive, este menţionată activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate care a găsit în ultima vreme multe cazuri de demnitari vinovaţi de incompatibilitate.

Parlamentul, criticat pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti

Raportul critică atitudinea Parlamentului României de nerespectare a deciziilor judecătoreşti definitive şi irevocabile. Este vorba mai ales de cazul deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pîslaru, declaraţi incompatibili de instanţa supremă, dar care au în continuare calitatea de parlamentari, pentru ca deputaţii din Comisia juridică au ignorat sentinţa instanţei.

CE a lăudat iniţiativa unui partid care a înfiinţat un Consiliu de etică şi decizia unei formaţiuni politice de a exclude din rândurile sale un primar acuzat de fapte de corupţie, deşi acesta era popular. Este vorba despre Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Oficialii CE au făcut referiri şi despre situaţia din Bulgaria, care a fost monitorizată pe justiţie. În ţara vecină, au fost remarcate progrese, dar se recomandă ca o atenţie mai mare să fie acordată rezolvării problemei criminalităţii organizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor