Jobbik câştigă alegerile legislative parţiale din Ungaria

Liderul Jobbik, Gabor Vona.
Liderul Jobbik, Gabor Vona. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.04.2015

Partidul ungar de extremă dreapta Jobbik a câştigat alegerile legislative parţiale din oraşul ungar Tapolca, care i-au adus primul loc în Parlamentul de la Budapesta, conform BBC.

După numărarea a peste 99% din sufragii, alegătorii circumscripţiei oraşului Tapolca, din vestul Ungariei, l-au plasat în frunte pe candidatul Jobbik, Lajos Rig (35,3% din voturi), în faţa candidatului partidului conservator Fidesz la putere (34,4%) şi candidatului stângii (26,3%), potrivit Agerpres.

Astfel, se pare că Jobbik va reprezenta o provocare majoră pentru partidul de guvernament Fidesz în cadrul alegerilor parlamentare care vor avea loc peste 3 ani.

Retorica partidului Jobbik s-a liniştit în anii recenţi şi acesta a obţinut sprijinul grupurilor principale de alegători. Marja de victorie a lui Lajos Rig a fost mică dar victoria sa este simbolică, a declarat BBC.

“Există o dorinţă de schimbare de guvern în Ungaria şi acum există, de asemenea, mijloacele de a face acest lucru”, a declarat duminică seara liderul Jobbik, Gabor Vona, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în oraşul Tapolca.

Partidul Fidesz al lui Orban a câştigat ultimele alegeri naţionale şi europene în 2014, când Jobbik a obţinut aproximativ 20% dintre voturi.

Dar de atunci, partidul de guvernământ şi-a pierdut din popularitate datorită unor acuzaţii legate de corupţie şi a unor proiecte de lege controversate, precum aplicarea unei taxe pe Internet.

Premierul ungar Viktor Orban a fost criticat recent pentru apropierea sa de Rusia, în detrimentul întăririi relaţiilor cu partenerii europeni.

Partidul de guvernament Fidesz a pierdut majoritatea sa parlamentară de două treimi în luna februarie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor