Premierul ungar pierde “super-majoritatea” după alegerile parţiale


Premierul ungar, Viktor Orban.
Premierul ungar, Viktor Orban. (Captură Foto)

Partidul Fidesz aflat la conducerea Ungariei şi-a pierdut majoritatea de două treimi din Parlament, după ce opoziţia a câştigat un loc în alegerile parţiale desfăşurate duminică în circumscripţia electorală Veszprem.

Conform rezultatelor preliminare, reprezentantul independent Zoltan Kesz, susţinut de socialişti şi majoritatea partidelor de opoziţie de aripă stânga, a obţinut 42,7% dintre voturi, în timp ce principalul său oponent din partidul Fidesz, Lajos Nemedi, a obţinut 33,6%, conform Wall Street Journal.

Poziţia a rămas neocupată după ce Tibor Navracsics, reprezentant al Fidesz şi fost ministru al afacerilor externe şi al comerţului în cabinetul lui Orban, a fost numit în funcţia de comisar al Uniunii Europene şi a demisionat din funcţia sa din Ungaria la 30 octombrie 2014.

Premierul ungar a declarat la începutul acestei luni că partidul său nu este presat pentru a recâştiga cele două treimi ale majorităţii, din moment ce nu mai există alte legi pe care intenţionează să le schimbe şi care necesită o putere atât de covârşitoare, adăugând că partidul său Fidesz îşi va menţine oricum majoritatea.

De la câştigarea alegerilor în 2010, Orban a retrasat legile Ungariei, adoptând o nouă Constituţie şi alte legi care au necesitat o majoritate de două treimi. Aceste măsuri l-au plasat deseori pe Orban pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană, la care Ungaria a aderat în 2004.

Orban a declarat că există o singură chestiune care necesită o super-majoritate: trimiterea de soldaţi ungari în regiunea irakiană Kurdistan în cadrul unei misiuni comune cu Rusia şi Germania. O astfel de chestiune are nevoie de un consens parlamentar, a menţionat Orban pentru agenţia de ştiri MTI în cadrul summitului partidului Fidesz desfăşurat mai devreme în această lună.

Duminică, alegătorii din Veszprem au avut de ales între 12 candidaţi, iar prezenţa la vot a fost de 44,8% – mult mai mare decât de obicei în cadrul unor alegeri parţiale dar mai scăzută decât în cadrul alegerilor locale de anul trecut din acest oraş.

Viktor Orban şi partidul său Fidesz au avut parte, începând cu anul trecut, de o prăbuşire spectaculoasă a popularităţii ca urmare a atitudinii mult prea prietenoase a premierului ungar faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, din cauza proiectului [abandonat] de taxare a traficului pe Internet, dar şi din cauza acuzaţiilor de corupţie care au afectat formaţiunea guvernamentală.

Săptămâna trecută, marţi, Orban l-a primit pe şeful Kremlinului la Budapesta, unde au finalizat un contract pentru livrarea de gaze ruseşti, conform Bloomberg.

Ungaria este mulţumită pentru că a fost depăşit un obstacol important: o clauză în contractul care expiră în acest an şi care impune Ungariei să plătească pentru gazul contractat dar pe care nu l-a folosit. Astfel, Ungaria va putea să folosească gazul rămas în următorii ani şi să plătească pentru el doar în momentul utilizării acestuia, a declarat Orban după întâlnirea cu liderul rus.

De asemenea, prin acest summit, premierul ungar a urmărit să obţină asigurări pentru continuarea, conform planului, a unui proiect privind energia nucleară în valoare de 10 miliarde de euro, finanţat de Kremlin. Contractele pentru construirea centralei energetice Paks au fost acordate agenţiei Rosatom fără o ofertă publică în 2014, fiind cunoscute puţine detalii în legătură cu această înţelegere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe