Ungaria: Ziua Naţională marcată de proteste la Budapesta împotriva premierului Orban



Manifestanţi antiguvernamentali mărşăluiesc pe străzile Budapestei cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei, 15 martie 2015.
Manifestanţi antiguvernamentali mărşăluiesc pe străzile Budapestei cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei, 15 martie 2015. (Captură Foto)

Mii de cetăţeni ungari au ieşit duminică pe străzile Budapestei pentru a participa cu ocazia Zilei Naţionale la 2 manifestaţii separate, una împotriva premierului ungar Viktor Orban şi alta de susţinere a acestuia.

Potrivit unor organizaţii pentru drepturi civile şi partide de opoziţie, aproximativ 10.000 de persoane au participat la marşul anti-Orban, desfăşurat de la gara Keleti până la Astoria, relatează MTI.

În acelaşi timp, 2.000 de persoane au participat la o ceremonie oficială la Muzeul Naţional, în cadrul căreia premierul Viktor Orban şi primarul Budapestei au susţinut discursuri.

Demonstraţiile au avut loc cu ocazia cele de-a 167-a aniversări a revoltei ungare împotriva habsburgilor din Austria în 1848, conform Yahoo News.

Marşul “Pentru o nouă Republică ungară!” a fost organizat de două grupuri pe Facebook implicate în organizarea altor două demonstraţii - “100.000 împotriva taxării Internetului” şi “60.000 pentru pensii private”.

Organizatorii au invitat ungurii să participe la marşul pentru “libertate, egalitate civică, egalitate în împărţirea poverii şi independenţă” - toate simboluri ale unei republici care, în opinia lor, a fost eliminată de către guvernul condus de către Viktor Orban, susţine Mediafax.ro.

Partidul de dreapta Fidesz al lui Orban şi partenerii săi de coaliţie, creştin democraţii, au condus Ungaria cu o majoritate de două treimi din 2010. În această perioadă, guvernul a aplicat o serie de schimbări constituţionale şi instituţionale despre care criticii susţin că au subminat drepturile democratice.

Dar, începând cu sfârşitul anului trecut, Fidesz a înregistrat o dramatică scădere în popularitate după izbucnirea unor scandaluri legate de corupţie şi a protestelor în masă declanşate de propunerea unei taxe pe Internet – măsură care a fost ulterior suspendată.

Un alt factor care a dus la atragerea nemulţumirilor cetăţenilor ungari faţă de conducerea ţării este politica lui Orban de a se apropia de Moscova în ciuda riscului ca relaţiile dintre Ungaria şi partenerii săi europeni să aibă de suferit.

Ulterior, Orban a pierdut majoritatea de două treimi din Parlament în cadrul unor alegeri parţiale desfăşurate în 22 februarie în circumscripţia electorală Veszprem.

În discursul său în faţa Muzeului Naţional, unde a început revoluţia din 1848, Orban i-a criticat puternic pe cei care ameninţă suveranitatea Ungariei şi a discutat despre democraţie – de încălcarea căreia a fost acuzat de multe ori.

Evenimentele comemorative de la muzeu nu s-au desfăşurat fără incidente, deoarece un grup de protestatari a încercat să acopere speakerii, într-un vacarm de fluiere şi trompete, şi scandări de sloganuri antiguvernamentale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe