JO Rio 2016. Echipa feminină de spadă este campioană olimpică după ce a învins China

Echipa de spadă a României formată din Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu, a devenit campioană olimpică după ce a învins în finală China.
Echipa de spadă a României formată din Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu, a devenit campioană olimpică. (FIE - International Fencing Federation/facebook)
Flori Mladin
12.08.2016

România este campioană olimpică la scrimă - spadă pe echipe - învingând China în marea finală cu scorul 44-38, după o demonstraţie de forţă a sportivelor Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu.

Aceasta este şi prima medalie a delegaţiei tricolore la această ediţie a Jocurilor Olimpice.

Româncele au câştigat într-o tensiune fantastică, echipa noastră fiind mereu la cârma jocului, conducând de la primul releu şi până la ultimul. Momentul psihologic s-a consumat în releul 5, în care Ana Maria Popescu a reuşit să câştice cu 4-0 şi să distanţeze echipa cu 14-9.

Experienţa acumulată de fete în ani de muncă, în care au mai câştigat 5 titluri europene şi 2 mondiale cu echipa, a contat foarte mult. Simona Gherman, Loredana Dinu care a fost introdusă şi ea în echipă, şi din nou Ana Maria Popescu au avut nervii tari, au gestionat perfect momentele psihologice şi au păstrat permanent România la un avans considerabil.

Astfel, ele au câştigat medalia olimpică de aur mult dorită.

Declaraţii după meci

Ana Maria Popescu: ”Cu această victorie ne-am spălat păcatele de la individual. Îi dedic medalia tatălui meu (nr – decedat înainte de JO de la Londra). Se spune despre mine că sunt arogantă în scrimă. Să-l vedeţi pe antrenorul Chinei, Daniel Lavavasseur. Mă bucur că le-am bătut pe chinezoaice”, potrivit Prosport.

Loredana Dinu: ”Am trăit finala cu un puls extrem de mare, simţeam că-mi iese inima din piept şi nu mai am aer. Atunci când nu eram pe planşă, genunchii îmi tremurau atât de tare încât nu puteam să scriu scorul pe foaie. Nu-mi vine să cred că mi s-a îndeplinit un vis”.

Ana Pascu, vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Scrimă: ”A fost extraordinar de greu, o medalie de aur nu se câştigă aşa de uşor. Cred că la meciul cu SUA mai aveam puţin şi făceam infarct, aveam 180 pulsul, că mi l-a şi numărat doctorul. Şi ce înseamnă diferenţa între a rămâne între primii opt şi a lua locul întâi. A fost mai greu meciul cu SUA, pentru că emoţia a fost extraordinar de mare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor