Japonia: Împăratul Naruhito şi Împărăteasa Masako sărbătoresc instalarea pe tron [video]

Încă de la prima oră a zilei, peste 100.000 de persoane s-au adunat de-a lungul traseului pentru a-i saluta pe noii împăraţi.
Împăratul Naruhito împreună cu împărăteasa Masako
Împăratul Naruhito împreună cu împărăteasa Masako (screenshot tramite foto japantimes.co.jp| YOSHIAKI MIURA)

Împăratul Naruhito şi Împărăteasa Masako din Japonia au defilat duminică, 10 noiembrie, pe străzile din Tokio la bordul maşinii pentru a comemora urcarea pe tron, un act planificat iniţial în octombrie, dar amânat din cauza dezastrelor naturale care au lovit Ţara Crizantemelor.

Cuplul imperial, înconjurat de 16 motociclete, a putut fi văzut la bordul unei limuzine convertibile special realizate pentru această ocazie, cu tapiţerie din piele albă, ale cărei înălţimi şi unghiuri au fost concepute pentru a oferi spectatorilor o vedere mai bună a cuplului în timpul turului de 4,6 kilometri.

Potrivit datelor Agenţiei Casei Imperiale Japoneze, aproximativ 119.000 de persoane s-au plasat încă de dimineaţă de-a lungul traseului, fluturând steaguri cu stema japoneză şi au imortalizat evenimentul cu camere video şi telefoanele mobile, care a durat o jumătate de oră. Multe persoane au ajuns în capitală după ce au călătorit toată noaptea din toate zonele ţării.

Duminica aceasta a fost prima defilare a cuplului în faţa cetăţenior japonezi - de la cea efectuată cu ocazia sărbătoririi căsătoriei în 1993 - şi a avut loc într-o zi însorită la aproape trei săptămâni de la data programată iniţial, după ceremonia oficială de încoronare din 22 octombrie.

Călătoria a fost amânată din cauza daunelor provocate de puternicul taifun Hagibis, care a lăsat în urmă aproximativ 90 de morţi şi dezastre semnificative în centrul şi estul ţării, şi în semn de respect pentru cei afectaţi, dintre care mulţi nu au putut vedea ceremonia de încoronare (care a fost televizată), din cauza faptului că s-a întrerupt energia electrică.

Un număr de 46 de vehicule, inclusiv maşini oficiale şi motociclete de escortă care au format o coloană de aproximativ 400 de metri, au participat la ceremonie, care a pornit de la palatul imperial şi a trecut pe lângă unele obiective emblematice precum Dieta (parlamentul), înainte de a ajunge la reşedinţa oficială a cuplului, în Akasaka.

(Getty Images)

Autorităţile au desfăşurat aproximativ 26.000 de agenţi şi au stabilit măsuri de securitate extinse, inclusiv 40 de puncte de control pe toată ruta, drumurile din apropiere fiind închise până după trecerea delegaţiei şi a fost restricţionat accesul la metroul din zonă.

Naruhito a devenit împărat la 1 mai, la o zi după ce tatăl său, împăratul Akihito, a abdicat (prima abdicare a unui împărat japonez în mai bine de 200 de ani), dar abia în octombrie a fost proclamată oficial ascensiunea sa la Tronul Crizantemelor într-o ceremonie echivalentă cu o încoronare.

La ceremonie, care a avut loc în capitala japoneză într-o zi ploioasă, au participat 2.000 de invitaţi, inclusiv demnitari japonezi şi şefi de stat şi reprezentanţi internaţionali.

Mai multe informaţii: Emperor and empress greet huge crowds at Tokyo enthronement parade

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură