O nouă era pentru Japonia: Împăratul Akihito va abdica pe 30 aprilie 2019

Împăratul Japoniei, Akihito
Împăratul Japoniei, Akihito (TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Getty Images)

Împăratul Akihito, care şi-a petrecut o mare parte din cele aproape trei decenii pe tronul Japoniei, încercând să bandajeze rănile celui de-al doilea război mondial, va abdica pe 30 aprilie 2019.

Evenimentul marchează cea de-a doua abdicare a unui monarh japonez în aproximativ două secole. Ultima abdicare a unui împărat japonez a avut loc în 1817.

Un Consiliu Imperial, format din parlamentari, membri al Casei Regale şi judecători ai Curţii Supreme, prezidat de prim-ministrul Shinzo Abe, a fost de acord cu data, vineri.

Akihito, care împlineşte 84 de ani pe 23 decembrie, a suferit o intervenţie chirurgicală cardiacă şi un tratament pentru cancerul de prostată.

Împăratul a făcut în ultimul an remarci cu privire la starea sănătăţii sale, afirmând că vârsta sa ar putea face dificilă îndeplinirea îndatoririlor sale.

El va fi urmat de moştenitorul său în vârstă de 57 de ani, Naruhito.

"Este prima abdicare a unui împărat japonez în ultimii 200 de ani şi prima în cadrul constituţiei (postbelice)", a declarat Abe reporterilor după anunţarea ştirii.

Cabinetul trebuie să semneze decizia săptămâna viitoare.

Pe vremuri considerat de origine divină, împăratul Japoniei este definit în constituţia postbelică drept "simbol al statului şi al unităţii poporului", dar nu are putere politică.

Akihito împreună cu împărăteasa Michiko au petrecut o mare parte a timpului încercând să repare moştenirea celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul căruia Japonia a comis crime de război.

În Japonia există credinţa că un nou împărat vesteşte o nouă eră.

Legea postbelică nu permite abdicarea, astfel că în iunie a fost adoptată o lege specială pentru a-i permite lui Akihito să demisioneze.

O propunere anterioară era ca retragerea să fie făcută la sfârşitul anului 2018, cel de-al 30-lea an de domnie. Însă aceasta a fost respinsă din cauza îngrijorărilor că ar intra în conflict cu ritualurile care trebuiesc executate cu prilejul aniversării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe