Jaf de 65 de milioane de euro la Apele Române

(Chung Sung-Jun / Getty Images)

Foştii şefi de la Apele Române le-au plătit angajaţilor, în numai trei ani, sporuri salariale ilegale de peste 40 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro prime de vacanţă şi al 13-lea salariu. Tot la Apele Române, s-au pierdut alte 21 de milioane de euro din cauza neglijenţei conducerii, în urma insolvenţei Hidroelectrica SA, iar alţi 3,5 milioane de euro s-au risipit pe afaceri imobiliare păguboase şi achiziţii ilegale de bunuri, scrie Adevărul, citând un raport dat publicităţii, "cu discreţie" de Curtea de Conturi a României.

Potrivit sursei citate, raportul legat de execuţia bugetară pe anii 2012-2014 la Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), conţine o serie de informaţii realmente scandaloase, care merită mult mai multă atenţie, căci inspectorii Curţii de Conturi apreciază că şefii de la ANAR, în frunte cu fostul director Vasile Pintilie (omul baronului PSD de Vrancea, Marian Oprişan), au dus pe Apa Sâmbetei, în intervalul amintit, sume colosale. Vasile Pintilie. care a demisionat de la conducerea Apelor Române în 2015, în urma repetatelor scandaluri financiare, a fost prezent, alături de Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Doina Pană, în barca în care s-a produs celebrul şi controversatul episod „Fă, Doina”.

Practic, în raport se vorbeşte despre deturnarea a cel puţin 64,5 milioane de euro, dintre care 40 de milioane de euro s-au dus pe salarii ilegale, iar restul pe achiziţii dubioase şi insolvenţe regizate.

Peste o treime din cheltuielile ANAR sunt acoperite din subvenţii de stat, ceea ce înseamnă că parte din banii risipiţi provin,de fapt, din buzunarul plătitorilor de impozite şi de taxe.

Continuarea articolului poate fi citită aici