Vlad Filat în continuare după gratii: Mandatul de arest preventiv prelungit cu încă 90 de zile

În şedinţa de judecată de marţi s-a decis că fostul premier Vlad Filat, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, va rămâne în continuare în arest preventiv încă 90 de zile.
Vlad Filat, fostul lider PLDM
Vlad Filat, fostul lider PLDM (stiri24.md)

Şedinţa, la care a participat şi fostul prim-ministru, fiind escortat de mascaţi la Judecătoria Buiucani, a fost închisă, deşi potrivit avocatului, Igor Popa ar fi trebuit să se permită şi participarea presei pentru transparenţa şi corectitudinea unui proces de o asemenea „rezonanţă”.

„Noi am pledat pentru publicitatea acestui proces, pentru că rezonanţa acestuia este destul de mare. Atât noi apărătorii cât şi clientul dorim ca întreaga societate să fie informată transparent şi corect. Procurorii au cerut nepublicitatea şedinţei de judecată. Noi considerăm că aceasta este o încălcare gravă”, a declarat avocatul Igor Popa.

Procurorul care instrumentează cazul, Adriana Beţişor a menţionat că s-a cerut prelungirea mandatului de arest preventiv pentru învinuitul Filat cu încă 90 de zile şi şedinţă de tip închis, întrucât, deşi cauza se află deja în instanţa de judecată, mai sunt încă persoane neexaminate care apar în dosar. Astfel că unele aspecte neelucidate ar putea fi făcute cunoscute publicului, lucru nedorit de Procuratura Anticorupţie.

Făcând referire la comunicatul de presă emis de apărătorul lui Vlad Filat, pentru a dezminţi afirmaţiile făcute de procurorul pe dosar, potrivit căreia fostul premier a recunoscut faptul că a primit bani de la controversatul om de afaceri Ilan Shor, Adriana Beţişor a declarat:

„Ceea ce comunică partea apărării este dreptul lor. Ei de fiecare dată vin şi pledează ca fiind nevinovaţi, însă eu am fost foarte clară în expunerea mea în cadrul conferinţei şi am menţionat că inculpatul a recunoscut primirea unor bunuri în calitate de cadouri. Ceea ce spun ei este dreptul lor de a se apăra”.

Avocatul fostului lider PLDM s-a arătat nemulţumit şi de faptul că dosarul ar fi fost trimis în judecată prea repede, lucru făcut intenţionat, în opinia sa.

„Noi am avut două zile pentru a studia 22 de volume de materiale care ne-au fost puse la dispoziţie. În data de 22 noi am fost informaţi despre terminarea urmăririi penale şi în data de 24 am aflat din presă că deja dosarul se află în judecată. Într-un astfel de dosar cu o rezonanţă sporită şi cu atâtea materiale este imposibil să faci cunoştinţă cu toate şi să pregăteşti o strategie de apărare. În concluzie, noi considerăm că această grabă şi această expediere în instanţă neargumentată este intenţionată”, a conchis apărarea.

Precizăm că următoare şedinţă de judecată va avea loc la 15 ianuarie la ora 11:30.

Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, precum şi de implicare în cunoscutul "jaf al secolului", în urma căruia peste un miliard de dolari au fost scoşi din sistemul bancar al Moldovei. În prezent Filat se află în arest preventiv până la începutul lunii aprilie, fiind închis la penitenciarul nr. 13.