Italia: Alegeri regionale în Lazio, Lombardia şi Molise, pe 10 şi 11 februarie 2013 (presa italiană)

Ministrul de interne italian, Annamaria Cancellieri. (arhivă)
Ministrul de interne italian, Annamaria Cancellieri. (arhivă) (Roberto Serra / Getty Images)

Decizia luată marţi de ministrul de interne Annamaria Cancellieri de a convoca alegeri regionale pe data de 10 şi 11 februarie 2013 (se va vota duminică şi luni) în cele trei regiuni italiene în care Consiliile regionale şi-au dat recent demisia - Lazio (centru), Lombardia (nord) şi Molise (sud), se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'În Lazio, Lombardia şi Molise se votează pe 10 şi 11 februarie', titrează La Repubblica de la Roma, care precizează că decizia a fost luată marţi de ministrul Cancellieri, fiind comunicată ulterior prefecţilor de Milano (Lombardia) şi Campobasso (Molise), şi fostei preşedinte a regiunii Lazio, Renata Polverini, care şi-a dat demisia pe 24 septembrie, din cauza unor scandaluri de corupţie. Ziarul menţionează că această hotărâre a fost comunicată oficial printr-o notă difuzată marţi seară de Ministerul de Interne de la Roma.

'Mi se pare o decizie inteligentă. De altfel, nu cred că trei regiuni atât de importante pot să rămână prea mult timp fără un guvern regional', a declarat Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga. Iar Roberto Maroni, secretarul Ligii Nordului, partid populist de dreapta, a afirmat: 'Noi suntem gata şi am început să pregătim campania electorală'. Maroni a mai anunţat că va candida la funcţia de guvernator al regiunii Lombardia, relatează principalul cotidian roman.

Renata Polverini a fost informată de ministrul Cancellieri, deoarece, în regiunea Lazio, legea prevede ca guvernatorul în exerciţiu să fixeze data noilor alegeri. Polverini a acceptat data de 10 februarie, propusă de ministrul Cancellieri, şi a declarat: 'A fost găsit un acord asupra alegerilor regionale. Voinţa mea este de a vota pentru 50 de consilieri regionali, în loc de actualii 70. Data stabilită de comun acord cu Ministerul de Interne va permite o bună organizare a campaniei electorale, la care sper că vor participa toţi cetăţenii din Lazio, după cum dictează legea şi regulile democraţiei. Sper de asemenea că în Lazio vor fi propuse programe constructive şi că cetăţenii vor alege o majoritate capabilă să guverneze această regiune', aminteşte publicaţia menţionată.

'Alegeri regionale pe 10 şi 11 februarie, se va vota în Lazio, Lombardia şi Molise', titrează Corriere della Sera din Milano, care precizează că se va vota timp de două zile, pe 10 februarie 2013, duminică, şi pe 11 februarie 2013, luni.

Peste trei luni, deci, se vor prezenta la urne cetăţenii din trei importante regiuni din nordul, centrul şi sudul Italiei, comentează principalul cotidian milanez.

'Alegeri regionale: se votează pe 10 şi 11 februarie în trei regiuni, Lazio, Lombardia şi Molise', titrează La Stampa din Torino, care scrie că, după mai multe săptămâni de incertitudine, a fost luată o decizie semnificativă, care va permite să se voteze în trei regiuni din nordul, centrul şi sudul ţării, şi că aceste alegeri regionale vor constitui un test substanţial în vederea desfăşurării alegerilor legislative din primăvara anului 2013.

Guvernatorul regiunii Lombardia, Roberto Formigoni, din partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), a declarat că aprobă decizia luată de doamna Cancellieri şi că Pdl va construi o coaliţie solidă, cu scopul de a câştiga alegerile regionale, pentru a putea să continue să guverneze această mare şi bogată regiune din nordul Italiei, una dintre regiunile cele mai productive din Peninsulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe