Israelul vorbeşte despre “atacarea preventivă” a Iranului. China acuză SUA că este “cauza principală” a tensiunilor

Soldaţi israelieni
Soldaţi israelieni (Jaafar Ashtiyeh/AFP/Getty Images)

În timp ce toate puterile majore şi semnatarii acordului nuclear încheiat între Iran şi marile puteri (JCPOA) avertizează Teheranul după anunţul acestuia că a depăşit limita impusă de acord în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu îmbogăţit pe care o poate stoca, au apărut reacţii mixte şi învinuiri, susţine site-ul de ştiri Zero Hedge.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul de Externe israelian a afirmat chiar că Israelul ar putea “acţiona pe cont propriu” pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare. Pe de altă parte, reacţia Chinei a fost foarte diferită, statul comunist criticând politica americană şi campania sa de “presiune maximă” susţinând că este “cauza principală a tensiunilor curente”, potrivit Reuters. În plus, semnatarii UE ai acordului au cerut un dialog suplimentar şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că Iranul a depăşit plafonul maxim de 300 kg de uraniu îmbogăţit pe care îl poate deţine.

Aşa cum era de aşteptat, Tel Aviv-ul a rămas cel mai agresiv în reacţia faţă de activitatea iraniană de îmbogăţire a uraniului. Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat la postul de radio al armatei că statul evreu “nu va permite Iranului să obţină arme nucleare, chiar dacă va trebui să acţioneze de unul singur în această direcţie”.

De asemenea, în comentarii separate la un forum internaţional pe tema securităţii, Katz a afirmat că Iranul se apropie de o “zonă gri”. “Ar trebui luat în considerare că, de fapt, calculele eronate făcute de regimul (iranian) ... ar putea să producă o schimbare din ‘zona gri’ în ‘zona roşie’ – adică, o conflagraţie militară”, a susţinut el într-un discurs, potrivit Reuters.

“Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru şi, prin urmare, Israelul continuă să se dedice dezvoltării puterii sale militare pentru cazul în care va trebui să răspundem scenariilor care implică deteriorarea situaţiei”, a adăugat Katz.

În plus, chiar şi mass media mainstream recunoaşte acum că Israelul a analizat de mult timp un scenariu care include un atac preventiv.

“Israelul a ameninţat de mult timp că va lua o măsură militară preventivă pentru a opri Iranul să obţină mijloacele necesare producerii armelor nucleare. Teheranul susţine că nu are niciun astfel de proiect. Unul dintre parlamentarii iranieni de top a avertizat luni că Israelul va fi distrus “în doar o jumătate de oră” dacă SUA ar ataca Iranul, potrivit Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Iranul că se “joacă cu focul” prin depăşirea limitei cantităţii de uraniu îmbogăţit pe care o poate stoca. Liderii iranieni au criticat remarcile lui Trump ca fiind pline de “ipocrizie”, ţinând cont că, de fapt, Washingtonul a fost cel care s-a retras din acordul nuclear în mai 2018.

China a devenit mai îndrăzneaţă în ceea ce priveşte contracararea ameninţărilor şi campania de presiune desfăşurată de SUA şi Israel.

Cu doar două săptămâni în urmă, China a cerut lumii să nu deschidă “Cutia Pandorei” în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor tot mai mari din Golful Persic.

Wang Yi, consilier de stat şi ministru de Externe al Chinei, a cerut în mod specific Statelor Unite să suspende campania de “presiune maximă” aplicată împotriva Iranului. Cererea a fost făcută după ce Wang s-a întâlnit la Beijing cu ministrul de Externe al Siriei.

“Cerem tuturor părţilor să rămână raţionale, să manifeste cumpătare şi să nu ia niciun fel de măsuri care să amplifice tensiunile regionale, ca să nu deschidă o cutie a Pandorei. În special, partea americană ar trebui să îşi modifice metodele de aplicare a presiunilor extreme”, a susţinut oficialul comunist.

Potrivit Zero Hedge, în cazul în care SUA şi Israelul se vor implica într-un alt conflict de durată în Orientul Mijlociu, s-ar putea ca China şi Rusia să stea pe banca din spate şi să fie potenţiali învingători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe