Israelul “şocat” după ce un oficial german avertizează evreii să nu poarte kipa în unele zone ale Germaniei

(Getty Images)

Comisarul pe probleme de antisemitism din guvernul Germaniei a stârnit agitaţie după ce a declarat că nu îi sfătuieşte pe evrei să poarte tradiţionala kipa în anumite zone ale ţării, potrivit AP.

Felix Klein a afirmat într-un interviu publicat sâmbătă că “punctul său de vedere s-a schimbat din păcate faţă de situaţia anterioară” şi că nu ar recomanda evreilor să poarte kipa în orice moment şi în orice zonă a Germaniei, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Klein nu a detaliat ce a vrut să spună, inclusiv în ceea ce priveşte momentele şi locurile. În Germania locuiesc aproximativ 100.000 de evrei, potrivit Haaretz.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a declarat duminică faptul că este “şocat” de remarcile lui Klein.

“Declaraţia comisarului pentru antisemitism din guvernul german, potrivit căreia ar fi preferabil ca evreii să nu poarte kipa în Germania de teamă, pentru siguranţa lor, m-a şocat profund”, a afirmat Rivlin.

Rivlin a continuat: “Niciodată nu vom ceda, nu vom privi în jos şi nu vom reacţiona la antisemitism cu scepticism – şi aşteptăm şi cerem aliaţilor noştri să acţioneze în aceeaşi manieră”.

Liderul Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a declarat la rândul său că îi sfătuieşte pe evreii care vizitează marile oraşe să nu poarte kipa tradiţională”.

“De mult timp se ştie că evreii sunt tot mai expuşi pericolelor în unele oraşe mari dacă pot fi recunoscuţi că sunt evrei”, a precizat el.

Schuster a mai susţinut că a subliniat acest lucru în urmă cu doi ani, adăugând că ar fi bine dacă această situaţie ar beneficia de mai multă atenţie la cel mai înalt nivel politic.

De asemenea, acum câţiva ani, Schuster a avertizat să nu se poarte kipa în zonele cu populaţii musulmane numeroase. Comentariile sale din trecut au fost criticate de lideri religioşi din Israel.

În aprilie 2018, germanii au purtat kipa în semn de protest faţă de un atac antisemit în Berlin. În acelaşi timp, statisticile guvernului german arată că numărul incidentelor antisemite a crescut în ţară anul trecut în pofida scăderii generale a crimelor motivate politic.

Ministerul Federal de Interne german a declarat că numărul crimelor antisemite a crescut cu 20% în Germania. Activiştii de extremă dreapta au fost responsabili pentru 90% dintre cele 1.800 de incidente antisemite înregistrate în 2018.

Michael Friedman, fost vicepreşedinte al Consiliului Central al Evreilor din Germania, a declarat: “Când un reprezentant oficial al guvernului spune comunităţii evreieşti că nu poate fi protejată de acte violente, aceasta este o manifestare a deficienţelor Germaniei din punct de vedere juridic şi politic”.