Israelul învinuit de Siria şi Rusia pentru atacul fatal cu rachete asupra unei baze aeriene siriene

Avioane de luptă israeliene.
Avioane de luptă israeliene. (Captură Foto)

Siria şi aliatul său Rusia au acuzat luni Israelul că a desfăşurat un bombardament aerian fatal asupra unei baze aeriene siriene. Acuzaţiile au fost formulate pe fondul unui val de critici globale referitoare la un presupus atac chimic desfăşurat în apropierea Damascului.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au promis un răspuns puternic la presupusul atac chimic asupra oraşului deţinut de rebeli Douma.

Mass media de stat siriană a precizat că “un anumit număr de rachete” a lovit baza T-4 din centrul Siriei înaintea zorilor zilei de luni. Washingtonul şi Parisul au negat orice implicare şi, ulterior, Damascul a acuzat Tel Aviv-ul pentru acel atac.

“Atacul israelian asupra bazei T-4 a fost desfăşurat cu avioane de luptă F-15 care au lansat câteva rachete din spaţiul aerian libanez”, a afirmat agenţia de ştiri de stat SANA, care a citat o sursă militară.

Armata rusă a acuzat de asemenea Israelul, afirmând că două avioane israeliene F-15 au lansat 8 rachete asupra bazei, cinci dintre ele fiind distruse de sistemele de apărare aeriană. Totuşi, trei rachete au lovit partea vestică a structurii militare.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează conflictul din Siria, a susţinut că 14 luptători au fost ucişi în atac, inclusiv ofiţeri ai armatei siriene şi ai forţelor iraniene.

Este cunoscut faptul că forţe ale Rusiei şi Iranului, care susţin regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, precum şi luptători ai miliţiei libaneze Hezbollah, sunt prezente la baza aeriană respectivă, a declarat directorul Observatorului, Rami Abdel Rahman.