Israelul doreşte să închidă birourile locale Al-Jazeera

Israelul a anunţat intenţia de a închide birourile locale ale reţelei internaţionale de televiziune Al-Jazeera, al cărei sediu este în Qatar. Oficialii israelieni au acuzat de mult timp reţeaua că materialele sale au o tendinţă anti-Israel.
Studio de ştiri în sediul companiei media Al Jazeera.
Studio de ştiri în sediul companiei media Al Jazeera. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)

Ministrul israelian pentru Comunicaţii a anunţat duminică faptul că doreşte să închidă operaţiunile reţelei de televiziune Al-Jazeera din Israel.

Ayoob Kara a precizat că are în vedere revocarea legitimaţiilor de presă ale angajaţilor reţelei, precum şi închiderea biroului acesteia din Ierusalim, adăugând că a însărcinat furnizorii de televiziune prin cablu să blocheze transmisiile Al-Jazeera. El a precizat că operatorii de cablu au fost de acord cu propunerea de a bloca canalele Al-Jazeera în limbile arabă şi engleză. Închiderea biroului Al-Jazeera din Israel va necesita o nouă legislaţie, a mai precizat acesta.

Kara a susţinut că reţeaua de televiziune a fost folosită de grupuri militante pentru a “incita” la violenţe şi a acuzat-o de “susţinerea terorismului”, adăugând că mai multe state arabe din Orientul Mijlociu au interzis Al-Jazeera din acest motiv.

“Recent, aproape toate ţările din regiunea noastră au determinat că Al-Jazeera susţine terorismul, susţine radicalizarea religioasă. Şi, când vedem că aceste ţări consideră că Al-Jazeera este o unealtă a Statului Islamic, Hamas, Hezbollah şi Iran, şi noi suntem singurii care nu am stabilit acest lucru, atunci cred că aici o iluzie”, a afirmat Kara.

Iordania şi Arabia Saudită au închis birourile locale ale Al-Jazeera, în timp ce canalul şi website-urile sale afiliate au fost blocate în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain.

Ultimele patru state arabe au inclus închiderea reţelei Al-Jazeera pe o listă de cereri prezentată Qatarului, pe care îl acuză de susţinerea extremiştilor.

Netanyahu hotărât să interzică Al-Jazeera

Până acum nu există un termen limită pentru implementarea măsurilor împotriva reţelei de televiziune din Qatar.

Oficialii israelieni au acuzat de mult timp Al-Jazeera că difuzează materiale şi reportaje împotriva statului evreu.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a asociat aceste rapoarte cu propaganda în stil nazist, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat recent Al-Jazeera că incită la violenţă.

“Al-Jazeera continuă să incite la violenţe în ceea ce priveşte Muntele Templului”, a scris Netanyahu pe Facebook în 27 iulie, făcând referire la locul religios din Ierusalim care este sfânt atât pentru musulmani, cât şi pentru evrei. Locul a fost scena unor ciocniri violente în ultimele câteva săptămâni.

Totuşi, premierul israelian a criticat deseori presa în general, acuzând diverse organizaţii media că urmăresc să îi submineze guvernul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe