Ciocniri violente la Muntele Templului urmate de un atac fatal într-o colonie israeliană din Cisiordania

Patru israelieni au fost înjunghiaţi vineri seară, trei dintre ei fatal, într-o colonie evreiască din Cisiordania. Atacul a avut loc după ce trei palestinieni au fost ucişi în conflictele cu armata israeliană cu privire la accesul într-un loc sfânt.
Ciocniri violente între palestinieni şi forţele de securitate israeliene la Muntele Templului, Ierusalim, 21 iulie 2017.
Ciocniri violente între palestinieni şi forţele de securitate israeliene la Muntele Templului, Ierusalim, 21 iulie 2017. (Ahmad Gharabli/AFP/Getty Images)

“Un atacator a pătruns într-o locuinţă privată din comunitatea Neve Tsuf, la nord-vest de Ramallah, şi a înjunghiat patru civili israelieni”, potrivit declaraţiei unui oficial al armatei israeliene.

Acesta a precizat că un bărbat şi doi dintre copiii săi au murit, iar soţia a fost rănită. Nu au fost oferite alte detalii privind victimele.

Atacatorul a fost identificat de Radio Israel ca fiind un palestinian în vârstă de 19 ani din satul Khobar, în apropiere de Ramallah, Cisiordania.

Eli Bin, directorul serviciului israelian de salvare MDA, a afirmat că un soldat din vecini, care nu era în timpul serviciului, a auzit ţipete, a fugit în locuinţa unde a avut loc atacul şi l-a împuşcat pe atacator prin fereastră. Bin a adăugat că atacatorul a fost rănit şi dus la un spital.

Proteste anterioare

Trei palestinieni au fost ucişi în timpul unor proteste violente care au avut loc anterior în cursul zilei de vineri, în Ierusalim, între manifestanţii palestinieni şi forţele de securitate israeliene cu privire la accesul la locul sfânt Haram al-Sharif, cunoscut de asemenea ca Muntele Templului.

Protestele – provocate de amplasarea unor detectoare de metale la intrările în Muntele Templului – s-au transformat în ciocniri violente în care trei persoane au fost împuşcate fatal, a declarat Ministerul israelian de Interne. Cel puţin 400 de persoane au fost spitalizate.

Forţele de securitate au interzis, vineri, bărbaţilor palestinieni cu vârste de sub 50 de ani să intre în Oraşul Vechi din Ierusalim pentru rugăciunile musulmane, permiţând accesul doar femeilor de toate vârstele.

Abbas suspendă contactele cu Israelul

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat vineri că va suspenda toate contactele cu Israelul din cauza noilor măsuri de securitate de pe Muntele Templului, unde se află şi moscheea al-Aqsa.

De asemenea, Abbas a cerut Statelor Unite să intervină şi să convingă Israelul să renunţe la schimbările în ceea ce priveşte măsurile de securitate de la locul sfânt.

Tensiunile israeliano-palestiniene cu privire la controversatul loc sfânt sunt tot mai severe.

Disputele cu privire la complexul Haram al-Sharif, situat în Oraşul Vechi din Ierusalim, au declanşat în trecut câteva confruntări majore.

Israelul a declarat că detectoarele de metale au rolul de a împiedica noi atacuri în acel complex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe