Qatarul dispune de 340 miliarde USD pentru a face faţă boicotului vecinilor săi arabi

Banca Centrală a Qatarului a declarat că are rezerve în valoare de 340 miliarde de dolari, ce ar putea ajuta ţara să facă faţă tuturor efectelor boicotului impus de vecinii săi arabi şi de alte ţări.
(Getty Images)

Guvernatorul băncii centrale, şeicul Abdullah Bin Saoud al-Thani, a declarat într-un interviu la CNBC, care a fost publicat luni, că acest lucru demonstrează “credibilitatea sistemului nostru”.

“Avem suficienţi bani pentru a face faţă oricărui – oricărui – tip de şoc”, a adăugat el.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt legăturile diplomatice şi de călătorie cu Doha din cauza unui presupus ajutor financiar pe care l-ar acorda Qatarul extremiştilor islamişti şi a relaţiilor sale cu rivalul regional Iranul.

Qatarul a negat acuzaţiile formulate împotriva sa.

Cele patru ţări au creat o listă cu 13 puncte şi au ameninţat că vor aplica sancţiuni suplimentare dacă guvernul Qatarului nu va acţiona în privinţa lor.

Printre cele 13 cereri se numără suspendarea sprijinului financiar pentru unele reţele teroriste precum Statul Islamic şi Al-Qaeda, închiderea reţelei de televiziune Al-Jazeera, suspendarea majorităţii legăturilor dintre Doha şi Teheran şi închiderea unei baze aeriene turceşti aflate pe teritoriul Qatarului.

Al-Thani a declarat că Banca Centrală are 40 miliarde de dolari sub formă de rezerve şi aur, în timp ce Autoritatea pentru Investiţii a Qatarului are 300 miliarde de dolari sub formă de rezerve pe care le-ar putea lichida.

De asemenea, Al-Thani a negat că autoritatea financiară a ţării are legături cu activităţi extremiste.

“Nu suntem vinovaţi”, a precizat el, adăugând că registrele contabile ale ţării sunt deschise şi pot fi verificate de cei care au lansat acuzaţiile.

Într-o declaraţie publicată vineri dimineaţă, cele patru naţiuni arabe au afirmat că refuzul Qatarului de a se conforma celor 13 propuneri ale lor “reflectă gradul legăturii cu terorismul şi tentativele continue de a sabota şi submina securitatea şi stabilitatea” în regiune, a raportat agenţia saudită de ştiri de stat.

Totodată, ministrul saudit de Externe, Adel bin Ahmed Al Jubei, a declarat că alianţa celor 4 naţiuni va lua în considerare adoptarea de măsuri suplimentare împotriva Qatarului atunci consideră că este potrivit. De asemenea, el consideră că “scrisoarea adresată prin intermediul Kuweitului nu reprezintă un răspuns”, aşadar ceva mai oficial ar putea urma pe măsura desfăşurării consultaţiilor.

Jubeir a afirmat că blocada va continua până când Qatarul îşi va schimba politicile, adăugând că nu este nicio surpriză că Iranul încearcă din răsputeri să se apropie de Doha. În acelaşi timp, el şi-a exprimat speranţa că Teheranul va rămâne neutru.

Cu alte cuvinte, se pare că, deşi nu s-a decis nimic sigur, boicotul va continua până când Qatarul îşi schimbă politicile, potrivit declaraţiilor saudiţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe