Netanyahu critică Iranul pentru un concurs de caricaturi vizând Holocaustul

După ce a testat rachete pe a căror parte laterală erau scrise apeluri pentru distrugerea Israelului, Iranul îşi continuă atacul împotriva duşmanului său printr-un concurs de caricaturi care urmăreşte să nege şi să trivializeze Holocaustul. Premierul israelian a criticat evenimentul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este foarte nemulţumit de organizarea unui concurs de caricaturi în Iran care ridiculizează genocidul nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când au murit mai multe milioane de evrei.

Netanyahu a făcut aceste remarci la o şedinţă a Cabinetului său. Anul trecut, înainte de semnarea acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri, premierul israelian a cerut liderilor occidentali să nu finalizeze acordul, temându-se că Iranul va continua să dezvolte arme nucleare.

Recentul concurs de caricaturi a inclus 150 de lucrări din 50 de ţări şi a sugerat că Israelul a folosit Holocaustul ca să distragă atenţia de la chestiunea palestiniană. În plus, Netanyahu a fost comparat cu liderul nazist Adolf Hitler.

Unele caricaturi au înfăţişat prizonieri palestinieni în spatele unor garduri de sârmă ghimpată în lagărele de concentrare sau o moschee din Ierusalim în spatele unei porţi ce are motto-ul “Arbeit Macht Frei”, ce se afla la intrarea în lagărul din Auschwitz.

“[Concursul] neagă Holocaustul, ridiculizează Holocaustul şi pregăteşte de asemenea un alt Holocaust”, a susţinut Netanyahu. “Cred că fiecare ţară din lume trebuie să condamne acest lucru”.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a fost de acord cu premierul israelian.

“Un astfel de discurs ofensiv ar trebui să fie condamnat de autorităţi şi liderii societăţii civile, şi nu încurajat. Denunţăm orice negare şi trivializare a Holocaustului, fiind inflamatorie şi oribilă. Este o insultă pentru memoria milioanelor de oameni care au murit în Holocaust”, a declarat Toner.

Iranul a cerut deseori ca Israelul să fie “şters de pe hartă”.

Organizatorul concursului, Masuod Shojai Tabatabaei, a susţinut că scopul evenimentului este o replică la caricaturile cu Mahomed publicate în reviste precum Charlie Hebdo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe