Îşi va asuma Guvernul Orban răspunderea pe desfiinţarea SIIJ? Ce spune preşedintele României

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Captura Video)

Întrebat joi cum vede asumarea răspunderii Guvernului pe desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, preşedintele Klaus Iohannis n-a infirmat acest scenariu, dar nici nu l-a confirmat. Astfel, şeful statului a precizat că Guvernul Orban ia în calcul asumarea răspunderii pe tema pensionării anticipate a magistraţilor iar chestiunea SIIJ se poate rezolva TEORETIC în acelaşi mod.

Redăm mai jos dialogul dintre preşedinte şi reporteri:

Reporter: Pentru că tot timpul aţi avut o poziţie în domeniul Justiţiei, cu privire la principalele probleme: cum vedeţi posibila asumare a răspunderii de către Guvern, cu privire la două proiecte foarte importante în domeniul Justiţiei, pe de-o parte, desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Magistraţilor şi pe de altă parte, pensionarea anticipată a magistraţilor?

Iohannis: Asumarea răspunderii este un instrument bun pentru legiferare delegată, mai ales în situaţii când e nevoie de o rezolvare urgentă, sau când avem un guvern minoritar care ar avea nevoie de foarte mult timp ca să îşi negocieze un câştig în Parlament. Aşadar, acolo unde Guvernul va constata că este nevoie de a schimba legislaţia, de a promova o legislaţie nouă, şi modalităţile uzuale nu sunt fezabile, este foarte probabil să se abordeze tema şi prin asumarea răspunderii. Este posibil, este o discuţie care se poartă la nivel de Guvern, am fost informat. De exemplu, pentru a rezolva chestiunea pensionării anticipate, o măsură care, sigur, poate fi discutată, dar s-a mers mult prea departe în actuala legislaţie, iar desfiinţarea Secţiei Speciale ar fi de dorit să se facă în procedură parlamentară uzuală, dar dacă nu se reuşeşte, şi această chestiune se poate, cel puţin teoretic, se poate rezolva prin asumarea răspunderii.

(...)

Reporter: Am înţeles argumentele de natură constituţională şi de necesitate legate de asumarea răspunderii Guvernului în anumite domenii. Totuşi, nu există riscul ca asumări repetate să fie percepute drept un semn de slăbiciune a Guvernului? Şi, pe de altă parte, să nu corespundă aşteptărilor populaţiei, care, prin vot, tocmai că s-a exprimat în sensul dezbaterii, în sensul transparenţei şi al dialogului?

Iohannis: Nu văd aceste riscuri, fiindcă legiferarea delegată se face de Guvern prin diferite metode şi această metodă deja intră practic în zona legiferării parlamentare. Este o procedură care nu este făcută doar de Guvern, ci este făcută de Guvern împreună cu Parlamentul, nu văd de ce ar fi privită ca o slăbiciune. Ba, dimpotrivă, cred că poate fi văzută o astfel de asumare ca o abordare care clarifică repede şi bine o situaţie legislativă şi vom vedea. Este, în definitiv, decizia Guvernului dacă îşi asumă sau nu îşi asumă răspunderea pe ceva. Iar, dacă v-aţi referit la Referendum, Referendumul a adus o clarificare necesară. Nu se doreşte lămurirea aspectelor Legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fiindcă ordonanţa este o măsură care se ia de Guvern, sigur, care, în perspectivă, trebuie validată de Parlament. Dar, vă amintiţi, am avut situaţii când ordonanţe de urgenţă s-au discutat chiar după ani de zile după ce au produs deja efecte şi acest lucru acum, după Referendum, în domeniul justiţiei, nu mai este posibil.

* * *

Reamintim că Guvernului Orban i s-a cerut în mod insistent, de la venirea la putere, atât abrogarea recursului compensatoriu cât şi desfiinţarea SIIJ. Abrogarea recursului compensatoriu a fost rezolvată în Parlament, desfiinţarea SIIJ este încă nerezolvată. Merită precizat că circa 80% dintre magistraţii care au răspuns unei întrebări adresate tribunalelor/parchetelor pe acest subiect au votat pentru desfiinţarea SIIJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne