Isărescu pledează pentru un nou acord cu FMI

România ar putea încheia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, iar acest lucru este benefic pentru ţară, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
30.09.2015

Un nou acord între Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi România ar oferi un plus de credibilitate politicii economice a ţării noastre, însă acesta nu trebui să fie axat pe balanţa de plăţi, ci pe problemele rămase nerezolvate, respectiv reformele structurale, a declarat miercuri, la briefingul după şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară, guvernatorul Mugur Isărescu.

"Un acord cu Fondul ar da un plus de credibilitate politicii economice a României. Cred că ne-ar ajuta şi în ceea ce priveşte finanţarea avantajoasă de pe pieţele internaţionale, probabil ar stimula procesele de reformă şi coeziunea mixului de politici", a afirmat Isărescu, citat de Mediafax.

Şeful BNR a subliniat că toate aceste chestiuni necesită o decizie politică, mai ales în contextul alegerilor de anul viitor şi al faptului că acordul va fi dus mai departe de noul guvern. În opinia guvernatorului BNR, în luarea unei decizii de către FMI pentru un nou acord, va "cântări" destul de mult şi maniera în care s-a încheiat fostul acord.

"Nevoia de finanţare externă poate fi controlată, nu văd un acord axat pe problemele balanţei de plăţi, ci unul axat pe problemele rămase nerezolvate, pe reforme structurale", a adăugat Isărescu.

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a anunţat, marţi, că România va solicita, în mod oficial FMI, începerea negocierilor pentru un nou acord de împrumut, negocierile urmând a fi concentrate pe implementarea de reforme structurale, nu pe deficitul bugetar.

"În mod sigur vom solicita oficial FMI, în acest an, să începem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fără participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite", a declarat Teodorovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor