România va solicita FMI începerea negocierilor pentru un nou acord "de care Guvernul nu are nevoie"

România va cere, oficial, începerea negocierilor pentru un nou acord cu FMI, acord de care, potrivit lui Victor Ponta, Guvernul nu are nevoie, dar "este bun" în eventualitatea că mai începe vreo criză.
Victor Ponta şi Eugen Teodorovici
Victor Ponta şi Eugen Teodorovici (Epoch Times România)

România va solicita, în mod oficial FMI, începerea negocierilor pentru un nou acord de împrumut, negocierile urmând a fi concentrate pe implementarea de reforme structurale, nu pe deficitul bugetar, a declarat marţi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, transmite Reuters, preluat de Gândul.info.

"În mod sigur vom solicita oficial FMI, în acest an, să începem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fără participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite", a declarat Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a menţionat că deficitul bugetar pentru 2016 este estimat în prezent la 2,1% din PIB, dacă nu sunt luate în considerare majorările de salarii din sectorul public planificate. Chiar şi în cazul în care se ţine cont şi de majorările salariale promise de Guvern, deficitul bugetar va fi încă sub nivelul de 3%.

Sursa citată mai reaminteşte că "economia României a fost susţinută din 2009 de o serie de acorduri de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană", ultimul acord, de tip preventiv, expirând sâmbătă, 26 septembrie.

Evaluarea ultimului acord cu instituţiile financiare internaţionale, în valoare de 4 miliarde de euro, nu a fost realizată cu succes ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii FMI pe tema sustenabilităţii măsurilor de relaxare fiscală dorite de Guvernul Ponta.

"Estimarea noastră arată că pachetul de taxe, aşa cum a fost aprobat de guvern, ar crea un gol fiscal semnificativ comparativ cu ţintele fiscale ale guvernului. Găsirea măsurilor de compensare care să acopere acest gol ar fi foarte importantă, dar, totodată, ar fi o mare provocare", declara, anterior adoptării Codului, reprezentantul FMI în România, Guillermo Tolosa.

Ulterior, la jumătatea lunii septembrie, Tolosa a specificat că România va trebui să solicite Fondului Monetar Internaţional un nou acord dacă doreşte unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi încheiat, însă va fi diferit de celelalte.

"Trebuie să primim o solicitare şi apoi vom discuta cu Guvernul toate opţiunile posibile. Vor fi diferite faţă de cele din trecut. (...) Este doar o discuţie tehnică pe buget", a afirmat Tolosa, întrebat dacă FMI va mai accepta un nou acord cu România.

Comentând informaţia ajunsă în presa română, nota bene, de la Reuters, nu de la oficialii români, premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară", relatează Mediafax.

La rândul său, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a opinat că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei şi a partidelor parlamentare cu o motivare "serioasă" dacă vrea sau nu un nou acord cu FMI şi că acest subiect trebuie discutat inclusiv cu preşedintele Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne