Iranul va semna un contract pentru rachete ruseşti S-300

Lansator de rachete S-300.
Lansator de rachete S-300. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Iranul va semna săptămâna viitoare un contract cu Rusia pentru achiziţionarea a 4 sisteme de rachete sol-aer S-300, a anunţat marţi Ministerul iranian al Apărării, apropiind Teheranul de dezvoltarea unei capabilităţi de apărare aeriană avansată, conform Reuters.

Producătorul rus de arme Almaz-Antey a declarat în luna iunie că va furniza Iranului o versiune modernizată a sistemului S-300 – unul dintre cele mai capabile sisteme de apărare aeriană din lume, după ce se va încheia un acord comercial.

“Textul contractului este pregătit şi prietenii noştri se vor duce în Rusia săptămâna viitoare pentru a semna contractul”, a declarat ministrul iranian al Apărării Hossein Dehghan, fiind citat de agenţia de ştiri Fars.

Rusia a anulat un contract pentru livrarea sistemelor S-300 către Iran în 2010 sub presiunea Occidentului, dar preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat în luna aprilie acea interdicţie autoimpusă după ce s-a semnat un acord-cadru între Iran şi puterile mondiale.

Anunţul de marţi a avut loc la o zi după ce ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a vizitat Moscova pentru a discuta despre războiul civil din Siria, Teheranul şi Moscova fiind susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad. Puterile occidentale şi majoritatea ţărilor arabe au cerut demisia lui Assad ca parte a unui acord pentru pace.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai puternici critici ai acordului nuclear iranian final, semnat luna trecută între Iran şi marile puteri, a exprimat nemulţumirea Israelului faţă de decizia Rusiei de a livra Teheranului aceste sisteme de rachete.

Dehghan a declarat că Iranul a plănuit iniţial să achiziţioneze trei “batalioane” de lansatoare S-300, dar că de atunci comanda sa a crescut la patru. El nu a specificat cât de multe lansatoare de rachete se vor afla în fiecare batalion.

Pieter Wezeman, expert în arme la Stockholm Internaţional Peace Research Institute, a declarat că fiecare batalion va fi cel mai probabil o unitate independentă formată dintr-un sistem de radar, un sistem de control şi un număr necunoscut de lansatoare.

“Cu patru batalioane, ei [iranienii] vor fi capabili să desfăşoare sisteme de rachete în patru locaţii diferite”, a declarat el.

S-300 a fost folosit pentru prima dată în timpul Războiului Rece în 1979, şi poate lua în vizor mai multe avioane de luptă şi rachete balistice aflate la o distanţă de până la 300 km.

Dehghan a mai declarat că Iranul negociază cu Rusia cumpărarea unor avioane de luptă pentru a-şi moderniza flota aeriană învechită, care este formată în principal din aparate americane pentru care nu poate obţine piese de schimb sau upgrade-uri datorită ostilităţii îndelungate dintre cele două ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe