Rusia trimite 6 interceptori MiG-31 în Damasc pentru a salva regimul lui Assad

Interceptorul rusesc MiG-31 Foxhound.
Interceptorul rusesc MiG-31 Foxhound. (Captură Foto)

Şase interceptori ruseşti MiG-31 Foxhound au aterizat marţi la baza aeriană siriană Mezze, situată pe aeroportul internaţional din Damasc, dezvăluie surse militare şi informaţionale ale website-ului debkafile. Avioanele de luptă au fost urmate la scurt timp de un avion militar de transport An-124 Condor, care a livrat 1.000 de rachete ghidate antitanc de generaţia a treia Kornet-9M133.

Transportul rusesc de arme avansate va susţine armata regimului lui Bashar al-Assad timp de câteva zile. Acest transport arată clar intenţia Moscovei de a-şi menţine suportul pentru conducătorul sirian şi de a contracara, prin mijloace militare dacă este necesar, orice planuri diplomatice secrete iraniene privind încetarea războiului sirian şi înlăturarea regimului Assad.

Sursele israeliene raportează că decizia de a trimite Siriei avioane de luptă şi rachete avansate nu ar fi putut să fie luată decât la vârf, adică de către preşedintele rus Vladimir Putin. Decizia Kremlinului a luat în vizor cele mai recente mişcări făcute de SUA, Turcia, Iran şi Arabia Saudită pentru încheirea războiului sirian. Fiecare formulă pe care au găsit-o cele patru state include retragerea lui Assad, fie pe etape fie dintr-o dată.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a înştiinţat pe ministrul saudit de externe Adel Al-Jubair în 11 august că Moscova va lua măsuri în cazul oricărei schimbări a poziţiei lui Assad în Damasc. Avioanele MiG care au aterizat marţi în Damasc nu reprezintă doar un sprijin pentru regimul sirian ci şi o operaţiune de salvare.

Mesajul către Washington şi Ankara este acela că Moscova se va opune fiecărui plan american şi turcesc de a crea deasupra Siriei o zonă interzisă zborului sau de a interveni direct în conflictul sirian.

Ruşii au trimis exact şase interceptori MiG ca răspuns la cele şase avioane de luptă F-16 pe care americanii le-au desfăşurat în 9 august la baza aeriană Incerlik din Turcia.

Aşadar, dacă preşedintele Barack Obama decide să trimite mai multe avioane americane la baza turcească, s-ar putea aştepta ca omologul său rus să ia măsuri similare pentru Damasc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe