Iranul susţine că a desfiinţat o reţea de spionaj a CIA. Condamnă câteva persoane la moarte

Soldaţi iranieni
Soldaţi iranieni (Getty Images)

Guvernul iranian a anunţat luni că a dezmembrat o reţea de spionaj a CIA, acesta fiind cel mai recent indiciu al tensiunilor amplificate dintre Iran, SUA şi alte puteri NATO, potrivit Deutsche Welle.

Într-o declaraţie difuzată la televiziunea publică iraniană, Ministerul Informaţiilor din Teheran a susţinut că a arestat 17 presupuşi agenţi. Agenţia semioficială de ştiri Fars a raportat că unii dintre cei arestaţi au fost condamnaţi la moarte.

Recent, Iranul a afirmat că a expus o reţea masivă de spionaj cibernetic, insistând că era condusă de CIA. La o conferinţă de presă, un oficial al sectorului de informaţii a susţinut că arestările au avut loc în ultimele câteva luni. El nu a specificat numărul suspecţilor condamnaţi la moarte. Oficialul nu s-a identificat la conferinţa de presa.

Oficialul a mai declarat că unii dintre arestaţi au fost recrutaţi printr-o schemă de tipul “capcana vizelor”, concepută de CIA pentru iranienii care doresc să călătorească în SUA. Aparent, recruţilor li s-au promis documente de imigrare sau locuri de muncă în SUA în schimbul unor activităţi de spionaj. Toţi suspecţii sunt cetăţeni iranieni care au acţionat independent unul de altul, a adăugat oficialul.

“Unii au fost abordaţi când au făcut cerere pentru vize, în timp ce alţii au avut vize obţinute anterior şi au fost presaţi de CIA pentru a şi le putea reînnoi”.

Oficialul a adăugat că unii dintre arestaţi au primit “pregătire sofisticată” şi au lucrat la complexe nucleare şi militare, deşi a insistat că niciunul dintre ei nu a reuşit în misiunile lor de sabotaj.

Persoanele arestate au fost “angajate în centre sensibile şi cruciale precum şi în sectorul privat, lucrând ca şi contractori sau consultaţi”, a declarat el.

Teheranul a anunţat în luna aprilie că a descoperit aproximativ 30 de spioni CIA care au lucrat în Iran în ultimii câţiva ani.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat scepticismul în privinţa afirmaţiilor făcute de Teheran, declarând că regimul iranian are un trecut îndelungat în privinţa utilizării “minciunilor”.

Pompeo a refuzat să comenteze în mod specific arestările, adăugând că: “Aş trata cu prudenţă fiecare afirmaţie iraniană privind măsurile pe care le-au luat”.

Anunţul iranienilor a fost făcut după câteva luni de amplificare constantă a tensiunilor dintre Teheran şi Washington şi alţi membri ai NATO, tensiuni generate iniţial de decizia preşedintelui american Donald Trump de a se retrage anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi de a reimpune la scurt timp sancţiuni economice dure împotriva Republicii Islamice. Mai recent, amplificarea tensiunilor a fost determinată de decizia Marinei Regale britanice de a confisca un petrolier iranian în apropierea Gibraltarului, mişcarea fiind urmată de confiscarea de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe