Iranul sugerează că UE a eşuat în negocieri, anunţă că îşi va dezvolta activitatea de îmbogăţire a uraniului

Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară.
Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Nucleară. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Ţările Uniunii Europene semnatare ale acordului nuclear numit JCPOA, din 2015, nu au reuşit să-şi îndeplinească angajamentele asumate, a acuzat Iranul duminică, la o zi după ce Teheranul a anunţat că începe să-şi sporească activitatea nucleară aşa cum a plănuia iniţial.

Şeful Organizaţiei Energiei Atomice din Iran (AEOI), Ali Akbar Salehi, a făcut remarca în cadrul unei conferinţe comune cu directorul general interimar al AIEA, Cornel Feruţă, a raportat agenţia interne de ştiri MEHR.

Acesta a afirmat că Europa a eşuat în ceea ce priveşte promisiunile făcute Iranului.

"Din păcate, partenerii europeni nu şi-au îndeplinit angajamentele ... Acordul nu este o cale unidirecţională, iar Iranul va acţionă în consecinţă aşa cum am făcut până acum prin abandonarea treptată a angajamentelor noastre", a declarat Salehi.

"Iranul va continua să-şi reducă angajamentele asumate în cadrul pactului atâta timp cât celelalte părţi nu le vor îndeplini pe ale lor."

Observaţiile lui Salehi au survenit după ce joi, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a cerut industriei nucleare a ţării sale să dezvolte o tehnologie de îmbogăţire a uraniului mai rapid, marcând o altă încălcare importantă a acordului nuclear din 2015.

„De vineri vom asista la cercetări şi dezvoltare pe diferite tipuri de centrifuge şi noi centrifuge şi, de asemenea, orice este necesar pentru îmbogăţirea uraniului într-un mod accelerat. Toate limitările privind cercetarea şi dezvoltarea noastră vor fi ridicate vineri”, a declarat Rouhani într-o adresă televizată.

Rouhani a insistat că îmbogăţirea accelerată a uraniului va fi „paşnică, sub supravegherea agenţiei nucleare a ONU şi reversibilă”.

Îmbogăţirea sporită pe care Rouhani a anunţat-o este inutilă pentru energia nucleară civilă.

Franţa, Germania şi Marea Britanie au încercat să lanseze un mecanism de barter cu Iranul care să îl protejeze de sancţiunile din SUA, dar nu au reuşit să-l lanseze, iar Teheranul a stabilit miercuri un termen de 60 de zile pentru o evoluţie eficientă a europenilor.

Negocierile ţărilor europene cu Iranul s-au izbit de discuţiile interminabile care caracterizează UE, exasperând Iranul cu dezbateri continue şi luptele interne dintre diversele puteri implicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe