Iranul îl înlocuieşte pe generalul Soleimani. Cine este succesorul său

Gen. Esmail Ghani (Qaani)
Gen. Esmail Ghani (Qaani) (Iranian Leader Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat vineri că l-a numit pe generalul de brigadă Esmail Qaani pe poziţia fostului lider al forţelor Quds iraniene, ucis vineri de către SUA, în timpul unui raid cu drone.

Titlul oficial al lui Soleimani a fost şef al Forţei Quds, o unitate de terorism „de elită” din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC), pe care Washingtonul a pus-o anul trecut pe lista organizaţiilor teroriste.

Soleimani a fost responsabil în mare măsură de politica Iranului în privinţa Siriei, de inundarea Bagdadului cu miliţii pro-Iran, de înrădăcinarea teroriştilor şiiţi Houthi în Yemen şi de altfel, de răspândirea influenţei militare a Iranului prin atacarea civililor.

În urma anunţului morţii sale, Pentagonul a afirmat într-o declaraţie că Soleimani „dezvolta activ planuri de a ataca diplomaţi americani şi membri ai serviciilor din Irak şi din toată regiunea.”

Sunt dovezi puternice care arată că Soleimani este implicat în asediul eşuat al ambasadei SUA la Bagdad din această săptămână. Înainte de această, ultima sa operaţiune a fost eliminarea civililor irakieni care protestau împotriva preluării de către Iran a guvernului de la Bagdad.

Potrivit agenţiei Fars News, Ayatollah-ul Khamenei a declarat că Qaani, fostul adjunct al lui Soleimani, este „unul dintre comandanţii de seamă în cei opt ani de apărare sacră [războiul Iran-Irak] şi a fost însoţitor al martirului general Soleimani în ultimii câţiva ani în regiune”.

„În urma martiriului gloriosului general Quassem Soleimani, îl numesc pe generalul de brigadă Esmail Qaani comandant al Forţei Quds a Corpului Gărzilor Revoluţiei Islamice”, a spus Khamenei. „Planul Forţei va fi exact acelaşi din timpul mandatului martirului Soleimani.”

Radio Farda, aparţinând regimului iranian, a adăugat că Qaani a jucat un rol semnificativ alături de Soleimani în războiul civil sirian, în care Iranul a luptat în mare parte de partea dictatorului Bashar al-Assad.

Soleimani şi forţa sa Quds sunt responsabile în mare măsură de strategiile de strivire violentă a opoziţiei civile faţă de Assad, în timp ce forţele americane şi mai ales aliaţii kurzi ai SUA se aflau în prima linie împotriva statului islamic.

Dictatorul sirian Bashar al-Assad a declarat, în urma morţii lui Soleimani, că „nu va uita că a ţinut complet de partea armatei arabe siriene ... Amintirea martirului Soleimani va rămâne nemuritoare în conştiinţa poporului sirian”.

Qaani a primit puţină atenţie publică înainte de ascensiunea în funcţia de conducere a uneia dintre cele mai periculoase celule teroriste ale IRGC.

Qaani a făcut câteva declaraţii publice promovate de site-uri precum Proiectul Iran. În 2013, de exemplu, el a susţinut public că Statele Unite „au supravegheat” şi „au sprijinit” pregătirea teroriştilor Al-Qaeda, o teorie conspirativă deseori vehiculată de regimul iranian.

În 2012, American Enterprise Institute a publicat un profil al lui Qaani pe fondul unor zvonuri potrivit cărora, în urma protestelor împotriva regimului din 2009, oficialii regimului ar căuta să-l transforme pe Soleimani în politician popular. Autorul Ali Alfoneh a menţionat că, în raport cu mulţi dintre ayatollahii şi savanţii religioşi mai vechi, Soleimani ar putea fi vândut ca „unificator” şi „erou al războiului cu Irak” în următoarele alegeri prezidenţiale.

Alfoneh l-a descris pe Qaani drept „comandant militar şi mai puţin distins decât Soleimani”, dar suficient de bun pentru poziţie. El a menţionat că, la acea vreme, Qaani a „condus activităţile QF IRGC în Afganistan, Pakistan şi Asia centrală” şi a părut să împărtăşească „capacitatea lui Soleimani de a improviza în timpul operaţiunilor”.

Alfoneh a adăugat că rapoartele l-au plasat pe fiul lui Qaani în mijlocul protestatarilor anti-regim în campusurile colegiului din 2009.

Soleimani a fost omorât în Irak alături de Abu Mahdi al-Muhandis, fondatorul Brigăzilor Hezbollah din Irak. Se crede că ambii au jucat un rol cheie în organizarea atacului la ambasada Statelor Unite ale Americii la Bagdad în această săptămână şi în planificarea atacurilor ulterioare. Brigăzile Hezbollah, o miliţie teroristă, fac parte din organizaţia umbrelă numită Unităţile de Mobilizare Populare, în prezent o aripă oficială a forţelor armate din Irak.

Pe măsură ce vestea morţii lor s-a răspândit la Bagdad, sute de persoane au ieşit în stradă pentru a sărbători, având în vedere rolurile lor în masacrarea protestatarilor irakieni care au considerat Iranul o putere de colonizare.

Localnicii au relatat că în octombrie Irakul a desfăşurat lunetişti din Forţele de Mobilizare Populare pentru a ucide protestatarii; se bănuieşte că bilanţul celor ucişi depăşeşte cu mult cifra de 100.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii