Portavionul USS Theodore Roosevelt şi crucişătorul USS Normandy se retrag din Yemen

Portavionul USS Theodore Roosevelt şi crucişătorul USS Normandy navighează prin Marea Arabă, 21 aprilie 2015.
Portavionul USS Theodore Roosevelt şi crucişătorul USS Normandy navighează prin Marea Arabă, 21 aprilie 2015. (Captură Foto)

Tensiunile dintre SUA şi Iran în apropierea coastelor Yemenului par să se liniştească, în condiţiile în care o flotă de nave iraniene suspectată că ar transporta arme pentru rebelii yemeniţi şi un portavion american se retrag din regiune, au declarat vineri oficiali de la Pentagon.

Navele iraniene s-au retras înspre nord-est în Marea Arabiei, departe de Yemen, a declarat colonelul de armată Steve Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului. Portavionul american USS Theodore Roosevelt şi nava sa de escortă, crucişătorul USS Normandy, se întorc de asemenea în Golful Persic, lăsând în urmă alte 7 nave de luptă americane, în apropierea coastelor Yemenului, a declarat un oficial al Marinei americane pentru Washington Post.

“Cred că este corect să spunem că aceasta pare să fie o calmare a tensiunilor disputate în această săptămână”, a declarat Warren în privinţa mişcărilor navelor iraniene.

Oficialii Marinei americane au declarat luni că Roosevelt şi Normandy au trecut prin Strâmtoarea Hormuz şi s-au îndreptat spre Yemen, unde războiul condus de saudiţi împotriva rebelilor yemeniţi Houthi a amplificat tensiunile în întreaga regiune.

O flotilă de 9 nave iraniene a fost raportată în regiune la începutul săptămânii, cel puţin câteva dintre ele fiind înarmate. Warren a declarat că SUA continuă să le monitorizeze dar că nu comunică cu acestea, conform Washington Post.

Miercuri, secretarul american al apărării Ash Carter a declarat că Statele Unite au fost îngrijorate că navele iraniene transportă arme sofisticate şi a cerut Iranului să nu alimenteze conflictul prin livrări de arme.

Iranul continuă să nege cu vehemenţă orice sprijin pentru rebelii houthi şi a prezentat recent un plan de pace la ONU, cerând încetarea focului şi formarea unui guvern de uniune naţională, susţine Agerpres.

Oficialii americani au declarat că SUA nu face parte din coaliţia condusă de Arabia Saudită ce luptă în Yemen şi au adăugat că prezenţa navelor americane în regiune are ca unic scop menţinerea deschisă a rutelor maritime.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe