Iranul ar dispune de un centru secret de hackeri într-un buncăr secret al Hezbollah în Beirut

(Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
23.10.2012

Iranul ar dispune de un centru secret pentru efectuarea atacurilor cibernetice, chiar la subsolul sediului central al forţei de securitate a mişcării Hezbollah, în cartierul Dahya, în sudul Beirutului, relatează agenţia de presă israeliană DEBKAfile, citând surse confidenţiale din serviciile de informaţii ale statului evreu.

Hackerii şi experţii în cibernetică, care au atacat recent o serie de bănci americane şi întreprinderi din industria petrolului în Arabia Saudită, precum şi cei care au dirijat drona iraniană care a încălcat spaţiul aerian al Israelului în data de 6 octombrie activează de la sediul Hezbollah din Beirut şi în buncărele sale secrete.

Wafiq Safa, adjunctul generalului iranian Hossein Mahadavi, este ofiţerul de comunicare şi coordonare cu mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Mai mult, acesta ar fi căsătorit cu una din surorile lui Hassan Nasrallah, şeful biroului politic al acestei mişcări fundamentaliste.

Potrivit experţilor în domeniul supravegherii electronice, Teheranul utilizează Libanul ca bază pentru atacurile sale cibernetice în primul rând pentru a ascunde sursa atacurilor sale virtuale, îndepărtând Iranul de orice acuzaţii, iar în al doilea rând pentru că obiectivele Hezbollah sunt bine protejate în faţa unor intruziuni electronice de sisteme eficiente de ultimă generaţie.

Sistemele de protecţie electronică ale Hezbollah sunt destul de puternice, apreciază DEBKAfile, adăugând că experţii israelieni în domeniul atacurilor pe internet nu au reuşit nici până în prezent să identifice locul unde se află centrul electronic iranian, care a dirijat drona în spaţiul aerian al Libanului şi, apoi, al Israelului.

Ori de câte ori israelienii încercau să manipuleze mişcările dronei, ei descopereau că o forţă externă le depăşeşte acţiunile şi preia controlul asupra UAV. În cele din urmă, comandamentul israelian a ordonat interceptarea dronei, dar cu unele daune pentru aparat.

Componente ale dronei au dezvăluit experţilor multe 'secrete' despre tehnologia de camuflare ('stealth') utilizată de Iran şi de posibilităţile ei, dar foarte puţine lucruri despre comandoul iranian de hackeri, care activează din buncărul Hezbollah din Beirut. Practic nimic nu se ştie despre mijloacele tehnice utilizate de aceştia.

Întrerupând legătura cu UAV, echipa de hackeri şi-a blocat din interior activitatea, pentru a nu fi descoperită şi a împiedica orice evaluare a capacităţilor sale.

Americanii s-au confruntat cu aceleaşi dificultăţi la începutul lunii octombrie, când au încercat să-i găsească şi să-i identifice pe hackerii care au dezactivat site-urile a 10 bănci importante ale SUA şi au infiltrat virusul Shamoon în computerele întreprinderii petroliere Aramco din Arabia Saudită. Acest virus a înlocuit toate datele cu imaginea drapelului american în flăcări. În plus, hackerii iranieni au pătruns în calculatoarele din industria gazelor din Qatar.

La şase zile după pătrunderea dronei iraniene în spaţiul aerian al Israelului, ministrul american al apărării Leon Panetta a evocat că SUA s-au aflat în faţa unui pericol similar celui de la 9/11. Fără să menţioneze clar Iranul, el a vorbit atunci de atacuri cibernetice lansate din centrul Beirutului, avertizând cu privire la o 'conspiraţie a răufăcătorilor'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor