Turcia este ţara cu cei mai mulţi jurnalişti închişi, susţine un grup de monitorizare

Directoarea ziarului turc Ozgur Gundem, Eren Keskin (C), facând declaraţii presei. Pe fundal, femei kurde cu poze ale jurnaliştilor închişi de guvernul de la Ankara, Istambul, 10 septembrie 2012 (Bulent Kilic / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
23.10.2012

Turcia este ţara cu cei mai mulţi jurnalişti închişi din întreaga lume, potrivit unui raport al unui grup de monitorizare a libertăţii presei, acest aspect împiedicând aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Într-un raport de luni, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a declarat că 76 de jurnalişti au fost închişi în Turcia începând cu luna august a acestui an. Conform analizei CPJ, marea majoritate a acestora, adică 61 dintre ei, sunt reţinuţi din cauza activităţii lor jurnalistice. Ceilalţi 15 sunt reţinuţi din motive neclare.

Guvernul prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan "a iniţiat una dintre cele mai mari suprimări a libertăţii presei din lume, din istoria recentă", a afirmat grupul, adăugând că jurnaliştii au fost reţinuţi şi închişi pentru terorism sau acuzaţii "cum ar fi denigrarea societăţii turceşti sau influenţarea procedurilor judiciare".

În plus, Erdogan însuşi a criticat jurnaliştii şi a cerut organizaţiilor mass-media să-şi concedieze oamenii de bază sau să-i pedepsească, în timp ce a intenta mai multe procese de defăimare, a afirmat grupul de monitorizare.

"Guvernul său a intentat un caz de evaziune fiscală împotriva celei mai mari companii media a naţiunii, proces care a fost în general perceput ca motivat politic şi care a dus la slăbirea companiei", a declarat CPJ, în raportul său.

Turcia are o istorie lungă de persecutare a jurnaliştilor. În 1996, CPJ a indicat că Turcia a închis 78 de jurnalişti.

"Astăzi, numărul celor închişi în Turcia îl depăşeşte pe cel din cele mai represive naţiuni – inclusiv Iran, Eritreea şi China", a susţinut grupul.

Acest lucru va împiedica probabil şansa Turciei de a adera la UE, o ofertă care a lansat-o în 1987. UE a declarat că Turcia trebuie să-şi îmbunătăţească situaţia drepturilor omului.

Circa 70 la sută dintre jurnaliştii închişi sunt kurzi care acoperă evenimentele din partea de sud-est a ţării, unde guvernul turc a luptat multă vreme împotriva militanţilor separatişti kurzi, inclusiv împotriva Partidului Muncitoresc din Kurdistan, sau PKK, care este etichetat drept o ​​organizaţie teroristă de Departamentul de Stat al SUA şi de alte guverne occidentale.

Din 1984, conflictul PKK-Turcia s-a soldat cu peste 40.000 de victime, potrivit unor estimări. În ciocnirile de acum două zile, nouă persoane au fost ucise în provincia sud-estică Hakkari, a raportat Al-Jazeera.

"Activităţile de bază de informare a publicului precum primirea de informaţii, relatările, intervievarea anumitor persoane, transmiterea de informaţii colegilor – au fost încadrate de procurori ca fiind implicare într-o organizaţie teroristă", a declarat CPJ referindu-se la situaţia jurnaliştilor care relatează despre conflict.

Guvernul turc contestă afirmaţiile făcute de CPJ. Ministrul justiţiei Sadullah Ergin a răspuns cererii CPJ de a comenta situaţia, printr-o scrisoare din data de 10 iulie, susţinând că numărul de jurnalişti care se află în închisoare este inexact. De asemenea, a afirmat că scrisorile de acreditare ale multor jurnalişti au fost respinse.

"Turcia face eforturi pentru găsirea unui echilibru corect între prevenirea promovării violenţei şi propagandei teroriste şi necesitatea de a extinde libertatea de exprimare."

"Suntem de aceeaşi părere că libertatea de gândire şi de exprimare este o sursă fundamentală a legitimităţii, care oferă baza sistemelor democratice actuale", a susţinut Ergin într-o scrisoare către CPJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor