Iran: Primul atac al noului preşedinte Rohani împotriva Israelului

Paradă prin Teheran, 2 august 2013, care a luat după cum era de aşteptat, o turnură anti-Israel
Paradă prin Teheran, 2 august 2013, care a luat după cum era de aşteptat, o turnură anti-Israel (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
02.08.2013

Noul preşedinte al Iranului Hassan Rowhani a vorbit în faţa unei mulţimi - care ardea manechine şi striga sloganuri împotriva Israelului şi Statelor Unite ale Americii – spunând: "Israel este o rană pe care trebuie să o vindecăm", continuând "La fel ca un corp străin, trebuie eradicat”.

Reacţia guvernului israelian la cuvintele lui Rowhani a fost imediată: "El a arătat adevărata sa faţă mai devreme decât se aştepta - a spus primul ministru - chiar dacă iranienii sunt acum la lucru pentru a nega aceste afirmaţii, aceasta este ceea ce el crede şi reflectă planurile regimului". Intervenţia preşedintelui iranian "trebuie să trezească lumea întreagă şi să o scoată din iluzii" cu privire la rezultatul real al alegerilor din Iran. Netanyahu conchide: "Este necesar să împiedicăm ca un stat care ameninţă să distrugă Israelul să obţină arme de distrugere în masă".

Discursul noului preşedinte al Iranului a apărut ca o continuitate cu punctele de vedere exprimate ale celui ieşit, care a avertizat Israelul de pericolele pe s-ar fi abătut pe capul său : "Vreau să vă informez - a declarat Ahmadinejad în discursul său - şi Dumnezeu mi-e martor, că o furtună devastatoare este pe cale să cadă asupra Israelului pentru a eradica sionismul".

Acest discurs a fost făcut chiar înainte de succesorul său Rohani, iar Ahmadinejad a reiterat ceea ce a fost spus de mai multe ori în cei opt ani ca preşedinte al Iranului, şi anume că Israelul "nu are loc în această regiune".

Televiziunea de stat a arătat imagini ale manifestaţiei în care mii de oameni au aliniat sloganuri scandând: "Moarte Israelului" şi "Moarte Americii". Protestatarii au exprimat de asemenea opoziţia faţă de noile discuţii de pace între israelieni şi palestinieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor