Irak - unul dintre cei mai influenţi clerici şiiţi cere demonstraţii anti-americane de un milion de persoane

Clericul irakian radical antiamerican Muqtada al-Sadr
Clericul irakian radical antiamerican Muqtada al-Sadr (Getty Images)

Clericul şiit irakian, Moqtada al-Sadr, a cerut marţi ca un milion de irakieni să iasă în stradă împotriva „prezenţei şi violărilor” americane în Irak după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de către un atac organizat la Washington.

La scurt timp după ce generalul a fost omorât, parlamentul irakian a votat o rezoluţie care cerea ca trupele americane şi ale altor state prezente în Irak să plece.

Preşedintele american Donald Trump a răspuns cerând recompense pentru infrastructura militară construită de americani, iar, neoficial, SUA a presat Irakul cu închiderea contului de la Federal Reserve din New York.

„Spaţiul irakian, pământul şi suveranitatea acestuia sunt încălcate prin forţele de ocupaţie.”

Sadr, care are milioane de adepţi, a reuşit să convoace zeci de mii de oameni pe străzile Bagdadului pentru manifestaţii în anii precedenţi.

Clericul a precizat o dată sau un loc unde ar avea loc protestul.

În ultimele patru luni, Irakul a fost zguduit de manifestaţii ce criticau guvernul pentru corupţie şi pentru apropierea prea mare de Iran. Manifestaţiile au fost tratate cu violenţă de forţele de ordine, şi au fost semnalate inclusiv omoruri efectuate de trăgători necunoscuţi. Sute de oameni au fost omorâţi, mii de arestaţi.

Tensiunile dintre SUA şi Iran au escaladat la nivel de criză după ce, în preajma Anului Nou, demonstraţi ale unor miliţii irakiene asociate Iranului au luat cu asalt ambasada americană din Bagdad, cu sprijinul tacit al autorităţilor, care le-au permis accesul protestatarilor violenţi în Zona Verde, puternic militarizată.

SUA a răspuns incidentului ucigându-l pe generalul iranian Qassem Soleimani, care dirija miliţiile irakiene asociate cu Iranul.