Proteste anti-guvernamentale în Irak. Doi jurnalişti asasinaţi

Studenţi irakieni demonstrând împotriva regimului în Basra, 8 ianuarie 2020
Studenţi irakieni demonstrând împotriva regimului în Basra, 8 ianuarie 2020 (Hussein Faleh/AFP via Getty Images)

Doi jurnalişti care lucrau pentru postul irakian Dijlah TV au fost împuşcaţi mortal în sudul Irakului în oraşul Basra, a confirmat ambasada SUA la Bagdad.

Corespondentul Ahmed Abdel Samad şi cameramanul Safaa Ghali făceau reportaje despre protestele din oraş, pe 10 ianuarie, când persoane necunoscute au deschis focul asupra vehiculului lor, ucigându-i pe amândoi.

Filmările video postate pe site-ul web al Dijlah TV arată că Samad a căzut pe scaunul pasagerului vehiculului, cu o plagă de glonţ în partea dreaptă a capului. Dijlah TV (sau Al-Dijla), cu sediul în Iordania, este unul dintre cele mai vizionate canale de ştiri din Irak.

Videoclipul, viral pe reţelele de socializare, arată cel puţin trei găuri de gloanţe în uşa din faţă, în dreapt, a maşinii.

Dijlah TV a transmis că Ghali a fost dus la Spitalul General Basra, dar a murit la scurt timp. Un raport separat al radiodifuzorului al-Mirbad, finanţat din străinătate, transmitea că operatorul a suferit trei răni de glonţ la piept.

Ambasada SUA a făcut responsabil guvernul irakian pentru pierderea de vieţi omeneşti, spunând că guvernul ar trebui „să menţină dreptul la libertatea de exprimare, să protejeze jurnaliştii şi să se asigure că activiştii paşnici îşi pot exercita drepturile democratice fără teamă sau represalii. „Acest lucru se poate întâmpla numai dacă autorii sunt găsiţi şi aduşi în justiţie.”

Sute de irakieni au comemorat pierderea celor doi reporteri într-un miting din 11 ianuarie.

Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), din New York, o organizaţie nonprofit care promovează libertatea presei la nivel mondial, a condamnat uciderea lor şi a îndemnat autorităţile irakiene să lanseze o anchetă.

„Niciun jurnalist nu ar trebui să se teamă pentru siguranţa sa sau să devină ţinta unui atac pentru că transmite ştiri despre proteste”, a declarat reprezentantul CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Ignacio Miguel Delgado.

Kurdistan 24 a raportat cu câteva ore înainte de moartea lui Samad, că ziaristul postase pe Facebook un clip în care denunţa miliţiile pentru utilizarea violenţei împotriva protestatarilor.

Asasinatele survin pe fondul unor manifestaţii la care au participat zeci de mii de persoane pe străzile Bagdadului, în weekend, continuând protestele antiguvernamentale începute în octombrie 2019.

Protestatarii cer revizuirea unui sistem politic „corupt”, încetarea intervenţiei străine în afacerile interne, servicii publice mai bune şi mai multe locuri de muncă.

Grupurile din forţele de securitate irakiene, în mare parte miliţii susţinute de Iran, au fost acuzate de uciderea a peste 500 de protestatari de la începutul protestelor, a relatat New York Times. Wall Street Journal a raportat că protestatarii antiguvernamentali, în 5 ianuarie, au dat foc sediului local al unei grupări a unei miliţii susţinute de Iran în sudul oraşului Nasiriyah.

Alte 19.000 de persoane au fost rănite de la începutul protestelor, potrivit ONU.