Ion Tăbârţă, despre blocul lansat de Ilan Şor la Moscova: Va promova interesele geopolitice ale Federaţiei Ruse şi ale unor oligarhi fugari

Ilan Şor
Ilan Şor (newsmaker.md)
Maria Maevschi
24.04.2024

Crearea la Moscova a noului bloc politic „Victorie”, condus de oligarhul fugar Ilan Şor, este în mod evident o imixtiune clară a Federaţiei Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova, consideră analistul politic de la Chişinău Ion Tăbârţă. Mai mult decât atât, expertul a ţinut să puncteze că toţi acei politicieni care s-au adunat în Federaţia Rusă, ţara care a atacat Ucraina şi desfăşoară un război agresiv în statul vecin, au creat acest bloc în mod clar nu pentru Moldova, ci pentru a promova interesele geopolitice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova, şi va acţiona în interesele personale ale unor oligarhi fugari.

Organizând evenimentul de creare a Blocului electoral „Victorie” la Moscova, oligarhul pro-rus Ilan Şor a demonstrat o dată în plus că Republica Moldova are o serie de politicieni care în condiţiile agresiunii ruse din Ucraina, şi când toată lumea civilizată înţelege de unde vine pericolul, el încearcă să se protejeze, să îşi realizeze scopurile politice, electorale, şi chiar personale, având în vedere anularea dosarului său în Rusia, a adăugat politologul.

„Ilan Şor are intenţiile şi interesele sale, pe care încearcă să şi le realizeze şi nu neapărat că el ar fi cel mai pro-rus. Pentru el Republica Moldova era o sursă de venit, un business, nu mai spunem cum multe din averile, proprietăţile statului, sau ale sindicatului ulterior au ajuns în proprietatea sa, sau cum pe banii statului a făcut anumite privatizări, concesionări, Aeroportul Internaţional Chişinău fiind unul dintre cele mai elocvente cazuri.

Ilan Şor doreşte să-şi protejeze afacerile pe seama statului Republica Moldova şi să se eschiveze de justiţia moldovenească şi implicându-se în politică are scopul de a reveni la putere ca să-şi continue afacerile şi să fie abolit de pedeapsă. Ceilalţi politicieni sunt pur şi simplu nişte piese într-un joc mai larg, Ilan Şor fiind un instrument al Federaţiei Ruse şi a unor oligarhi fugari contra statului Republica Moldova, contra guvernării proeuropene şi al parcursului proeuropean”, a declarat Ion Tabârţă în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

Federaţia Rusă nu a încetat niciodată în ultimii peste 30 de ani, să se implice în activitatea internă a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, până în prezent Kremlinul se implica şi în viaţa politică internă a Republicii Moldova, transmiţând mesaje directe către moldoveni: „Votaţi-i pe aceştia la următoarele alegeri”, a menţionat analistul politic de la Chişinău.

Ion Tăbârţă a ţinut să vorbească şi despre denumirea sugestivă a blocului creat la Moscova de Ilan Şor, şi anume „Pobeda” (Victorie, n.r.), clar făcând referinţă la acea campanie masiv promovată de Federaţia Rusă pentru a falsifica adevărul istoric, dar totodată pentru a-l folosi în scopurile sale propagandistice în memoria celui de-al doilea război mondial.

Rusia este singura ţară din lume care nu comemorează, ci sărbătoreşte acele evenimente şi în prezent, a menţionat Tăbârţă, adăugând că felul în care s-a sărbătorit acest eveniment în perioada sovietică i-a făcut pe ruşi să aleagă denumirea acestui bloc politic în mod simbolic, pentru a creşte apartenenţa şi a sensibiliza publicul care are la nivel psihologic anumite afinităţi cu tot ceea ce înseamnă victorie şi al doilea război mondial.

Totodată, în contextul alegerilor prezidenţiale din această toamnă, analistul politic de la Chişinău a ţinut să specifice că „la Moscova s-au adunat reprezentanţii partidelor declarate pro-ruse vizibil, dar mai avem anumite partide pro-ruse camuflate, declarându-se pro-europene. Pe acest bloc nou creat Federaţia Rusă va miza deschis declarativ în Republica Moldova, dar la sigur avem proiecte politice care intenţionat vor fi prin procedee polit-tehnologice infiltrate, cu scopul de a rupe cât mai mult electorat pro-european”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor